fbpx

Sernik waniliowy bez cukru

Fit sernik bez cukru
Fit sernik bez cukru
Sernik waniliowy bez cukru
SERNIK WANILIOWY BEZ CUKRU

AuthorKamilaDifficultyIntermediate
Yields12 Servings
Prep Time40 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr 30 mins
 4 jaja rozm. M
 70 g (ok. 15 sztuk) daktyli suszonych bez pestek
 100 g (1 tabliczka) czekolady gorzkiej 60-70% kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 90 g (6 łyżek) mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej*
 10 g (2 łyżeczki) kakao w proszku bez cukru np. DecoMorreno
 120 g (8 łyżek) ksylitolu
 400 g (2 opakowania) sera twarogowego półtłustego**
 400 g (1 duży kubek) jogurtu greckiego lekkiego 10% tł.**
 80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego w proszku bez cukru
1

Daktyle zalej niedużą ilością gorącej wody i odstaw na 20 minut. Po tym czasie je odcedź i zblenduj na gładki mus.

2

Połowę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą zanurz w rondelku z gorącą wodą).

3

Do daktyli dodaj roztopioną czekoladę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie lekko klejące ciasto (gdyby wyszło sypkie i nie łączące się, wtedy dodaj trochę wody pozostałej z moczenia daktyli). Ugnieć delikatnie dłonią ciasto.

4

Foremkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na jej spód wyłóż ciasto, dociskając delikatnie palcami, tak aby powstała równa warstwa. Jeśli ciasto lepi Ci się do palców nawilżaj je w odrobinie zimnej wody.

5

Podpiecz spód 8-9 minut w temperaturze 170 st C. Wyjmij i odstaw na bok. W między czasie zacznij przygotowywać masę serową.

6

Ser włóż miski i zblenduj na gładko, dzięki temu ciasto będzie miało delikatną i puszystą strukturę. Następnie wymieszaj go z jogurtem i budyniami bez cukru.

7

Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana zacznie sztywnieć zacznij dodawać do niej stopniowo ksylitol cały czas ubijając. Odstaw mikser. Pianę ostrożnie połącz z masą serową delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę wyłóż na podpieczony spód.

8

Piecz przez 50 minut w 170 stC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli od razu go wyjmiesz skurczy się i opadnie. Gotowy sernik podziel na odpowiednią ilość porcji.

9

Gdy sernik już wystygnie pozostałą połówkę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Polej wierzch czekoladą i wstaw na chwilę do lodówki, aby szybciej zastygła.

PODPOWIEDŹ
10

*Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub celiakię użyj mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej.

11

**Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub nietolerancję laktozy użyj sera i jogurtu bez laktozy.

Ingredients

 4 jaja rozm. M
 70 g (ok. 15 sztuk) daktyli suszonych bez pestek
 100 g (1 tabliczka) czekolady gorzkiej 60-70% kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 90 g (6 łyżek) mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej*
 10 g (2 łyżeczki) kakao w proszku bez cukru np. DecoMorreno
 120 g (8 łyżek) ksylitolu
 400 g (2 opakowania) sera twarogowego półtłustego**
 400 g (1 duży kubek) jogurtu greckiego lekkiego 10% tł.**
 80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego w proszku bez cukru

Directions

1

Daktyle zalej niedużą ilością gorącej wody i odstaw na 20 minut. Po tym czasie je odcedź i zblenduj na gładki mus.

2

Połowę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą zanurz w rondelku z gorącą wodą).

3

Do daktyli dodaj roztopioną czekoladę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie lekko klejące ciasto (gdyby wyszło sypkie i nie łączące się, wtedy dodaj trochę wody pozostałej z moczenia daktyli). Ugnieć delikatnie dłonią ciasto.

4

Foremkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na jej spód wyłóż ciasto, dociskając delikatnie palcami, tak aby powstała równa warstwa. Jeśli ciasto lepi Ci się do palców nawilżaj je w odrobinie zimnej wody.

5

Podpiecz spód 8-9 minut w temperaturze 170 st C. Wyjmij i odstaw na bok. W między czasie zacznij przygotowywać masę serową.

6

Ser włóż miski i zblenduj na gładko, dzięki temu ciasto będzie miało delikatną i puszystą strukturę. Następnie wymieszaj go z jogurtem i budyniami bez cukru.

7

Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana zacznie sztywnieć zacznij dodawać do niej stopniowo ksylitol cały czas ubijając. Odstaw mikser. Pianę ostrożnie połącz z masą serową delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę wyłóż na podpieczony spód.

8

Piecz przez 50 minut w 170 stC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli od razu go wyjmiesz skurczy się i opadnie. Gotowy sernik podziel na odpowiednią ilość porcji.

9

Gdy sernik już wystygnie pozostałą połówkę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Polej wierzch czekoladą i wstaw na chwilę do lodówki, aby szybciej zastygła.

PODPOWIEDŹ
10

*Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub celiakię użyj mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej.

11

**Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub nietolerancję laktozy użyj sera i jogurtu bez laktozy.

Sernik waniliowy bez cukru