fbpx

Fit babeczki marchewkowo-pomarańczowe

fit babeczki marchewkowe
fit babeczki marchewkowe

AuthorKamila
Yields14 Servings
Prep Time30 minsCook Time20 minsTotal Time50 mins
1 porcja = 1 babeczka
 200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej*
 125 g (1/2 szklanki + 2 łyżeczki) erytrolu lub ksylitolu**
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki cynamonu
 ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
 100 g (2 sztuki) jajka roz. M
 70 g (1/3 szklanki) oleju rzepakowego
 120 g (1/2 sztuki) pomarańcza + skórka starta z połowy
 230 g (2 i 1/2 sztuki) marchewki
 125 g (1/2 opakowania) ser twarogowy chudy
 40 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego
 50 g (1/2 tabliczki) białej czekolady
1

Całą pomarańczę wyparz chwilę we wrzątku. Zetrzyj skórkę z 1/2 owocu. Przekrój na pół i wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.

2

Odłóż 2 łyżeczki erytrolu potrzebne do przygotowania masy serowej do dekoracji. Suche składniki i przyprawy połącz ze sobą i wymieszaj.

3

Jaja, olej, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj skórkę z pomarańczy (możesz też dodać 1-2 krople aromatu pomarańczowego, jeśli taki posiadasz).

4

Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Dodaj tartą na drobnych oczkach marchewkę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do 14 foremek. Piecz w 180 st.C, bez termoobiegu (grzanie góra-dół) przez 20-23 minuty (patyczek po wbiciu w ciasto może być minimalnie wilgotny)

5

W międzyczasie przygotuj masę serową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W osobnym naczyniu zblenduj na gładko twaróg z jogurtem i 2 łyżeczkami erytrolu. Dodaj roztopioną, płynną czekoladę i ponownie zblenduj.

6

Wstaw do lodówki na 1-2 h, tak by serek się schłodził. Czekolada stwardnieje i usztywni masę. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek udekoruj je masą. Posyp odrobina posiekanych orzechów lub skórką z pomarańczy dla ozdoby.

I gotowe. Smacznego! 🙂

PODPOWIEDZI
7

*Mąkę orkiszową pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą, owsianą lub zmielone samodzielnie płatki z tych zbóż.

8

** Erytrol możesz zamienić na stewię lub ksylitol. Wymieniając na ten składnik na ksylitol ilość kalorii się zwiększy trochę, ale tylko o 20 kcal w jednej babeczce 🙂

Ingredients

1 porcja = 1 babeczka
 200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej*
 125 g (1/2 szklanki + 2 łyżeczki) erytrolu lub ksylitolu**
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki cynamonu
 ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
 100 g (2 sztuki) jajka roz. M
 70 g (1/3 szklanki) oleju rzepakowego
 120 g (1/2 sztuki) pomarańcza + skórka starta z połowy
 230 g (2 i 1/2 sztuki) marchewki
 125 g (1/2 opakowania) ser twarogowy chudy
 40 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego
 50 g (1/2 tabliczki) białej czekolady

Directions

1

Całą pomarańczę wyparz chwilę we wrzątku. Zetrzyj skórkę z 1/2 owocu. Przekrój na pół i wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.

2

Odłóż 2 łyżeczki erytrolu potrzebne do przygotowania masy serowej do dekoracji. Suche składniki i przyprawy połącz ze sobą i wymieszaj.

3

Jaja, olej, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj skórkę z pomarańczy (możesz też dodać 1-2 krople aromatu pomarańczowego, jeśli taki posiadasz).

4

Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Dodaj tartą na drobnych oczkach marchewkę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do 14 foremek. Piecz w 180 st.C, bez termoobiegu (grzanie góra-dół) przez 20-23 minuty (patyczek po wbiciu w ciasto może być minimalnie wilgotny)

5

W międzyczasie przygotuj masę serową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W osobnym naczyniu zblenduj na gładko twaróg z jogurtem i 2 łyżeczkami erytrolu. Dodaj roztopioną, płynną czekoladę i ponownie zblenduj.

6

Wstaw do lodówki na 1-2 h, tak by serek się schłodził. Czekolada stwardnieje i usztywni masę. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek udekoruj je masą. Posyp odrobina posiekanych orzechów lub skórką z pomarańczy dla ozdoby.

I gotowe. Smacznego! 🙂

PODPOWIEDZI
7

*Mąkę orkiszową pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą, owsianą lub zmielone samodzielnie płatki z tych zbóż.

8

** Erytrol możesz zamienić na stewię lub ksylitol. Wymieniając na ten składnik na ksylitol ilość kalorii się zwiększy trochę, ale tylko o 20 kcal w jednej babeczce 🙂

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe bez cukru