fbpx

Kutia z makaronem

kutia z makaronu
kutia z makaronu

AuthorKamilaDifficultyBeginner
Yields4 Servings
Total Time30 mins
 120 g makaronu z semoliny durum (suchy produkt)
 100 g maku mielonego suszonego
 100 ml mleka (krowie lub roślinne)
 30 g (2 łyżki) orzechów włoskich
 30 g (2 łyżki) mieszanki orzechów laskowe, migdały, nerkowce
 30 g (2 łyżki) rodzynek
 30 g (2 łyżki) suszonej żurawiny
 25 g (2 łyżki) płynnego miodu
 5 g (1 łyżeczka) masła
 0,50 laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
 szczypta cynamonu
1

Bakalie zalej ciepłą wodą, tak aby zakryć orzechy i owoce. Odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 h. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem.

2

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (al dente). Odcedź, wymieszaj z łyżeczką masła i odstaw do ostygnięcia.

3

Orzechy odcedź na sitku wodę wlewając do małego rondelka.

4

Mak wymieszaj z wodą z bakalii i mlekiem. Zagotuj i odparuj nadmiar wody. Mak powinien być jedynie lekko wilgotny. Dodaj do niego suszoną wanilię lub aromat waniliowy i cynamon (ilość wedle uznania). Odstaw do ostudzenia.

5

W międzyczasie posiekaj orzechy i suszone owoce. W dużej misce połącz makaron, mak, bakalie i miód. Dokładnie wymieszaj… i gotowe!

Ingredients

 120 g makaronu z semoliny durum (suchy produkt)
 100 g maku mielonego suszonego
 100 ml mleka (krowie lub roślinne)
 30 g (2 łyżki) orzechów włoskich
 30 g (2 łyżki) mieszanki orzechów laskowe, migdały, nerkowce
 30 g (2 łyżki) rodzynek
 30 g (2 łyżki) suszonej żurawiny
 25 g (2 łyżki) płynnego miodu
 5 g (1 łyżeczka) masła
 0,50 laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
 szczypta cynamonu

Directions

1

Bakalie zalej ciepłą wodą, tak aby zakryć orzechy i owoce. Odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 h. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem.

2

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (al dente). Odcedź, wymieszaj z łyżeczką masła i odstaw do ostygnięcia.

3

Orzechy odcedź na sitku wodę wlewając do małego rondelka.

4

Mak wymieszaj z wodą z bakalii i mlekiem. Zagotuj i odparuj nadmiar wody. Mak powinien być jedynie lekko wilgotny. Dodaj do niego suszoną wanilię lub aromat waniliowy i cynamon (ilość wedle uznania). Odstaw do ostudzenia.

5

W międzyczasie posiekaj orzechy i suszone owoce. W dużej misce połącz makaron, mak, bakalie i miód. Dokładnie wymieszaj… i gotowe!

Kutia z makaronem
kutia z makaronu
kutia z makaronu