Gorące śliwki pod chrupiącą kruszonką to idealny deser na jesienne deszczowe popołudnie. Słodkie, rozgrzewające - po prostu pyszne!
Śliwki umyj i przekrój na pół, usuń pestki. Włóż je do dużej miski. Odważ odpowiednią ilość.
Do śliwek dodaj 0,5 szklanki soku, cynamon oraz 1,5 łyżki ksylitolu (30 g), wymieszaj dokładnie.
Na dno foremki do pieczenia (25-28 cm średnicy) wysyp płatki owsiane i rozłóż je jednomiernie. Wylej do płatków pozostały sok. Wyłóż przygotowane wcześniej śliwki, rozkładając je równo na całej powierzchni.
Włącz piekarnik, rozgrzej go do 180st.C
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło, pozostały ksylitol i szczyptę soli. Rozcieraj i ściskaj palcami mąkę z masłem przez kilka minut, aż składniki się połączą. Posyp kruszonką przygotowane śliwki
Włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz bez termoobiegu 35-40 min, aż kruszonka się zarumieni.
Możesz użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej, pszennej, owsianej lub ich miks. Mąka żytnia razowa niezbyt dobrze się sprawdzi do kruszonki ze względu na większą zawartość otrębów.
Ingredients
Directions
Śliwki umyj i przekrój na pół, usuń pestki. Włóż je do dużej miski. Odważ odpowiednią ilość.
Do śliwek dodaj 0,5 szklanki soku, cynamon oraz 1,5 łyżki ksylitolu (30 g), wymieszaj dokładnie.
Na dno foremki do pieczenia (25-28 cm średnicy) wysyp płatki owsiane i rozłóż je jednomiernie. Wylej do płatków pozostały sok. Wyłóż przygotowane wcześniej śliwki, rozkładając je równo na całej powierzchni.
Włącz piekarnik, rozgrzej go do 180st.C
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło, pozostały ksylitol i szczyptę soli. Rozcieraj i ściskaj palcami mąkę z masłem przez kilka minut, aż składniki się połączą. Posyp kruszonką przygotowane śliwki
Włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz bez termoobiegu 35-40 min, aż kruszonka się zarumieni.
Możesz użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej, pszennej, owsianej lub ich miks. Mąka żytnia razowa niezbyt dobrze się sprawdzi do kruszonki ze względu na większą zawartość otrębów.
Cześć, tu Kamila!
Jestem dietetykiem klinicznym. Pomagam kobietom, które pragną odzyskać kontrolę nad swoim ciałem, by stać się zdrowszą i szczęśliwszą wersją siebie.
Uczę jak ogarnąć insulinooporność, bez przewracania swojego życia do góry nogami i gotowania ciągle na dwa garnki.