Makaron wrzuć do wrzącej wody i ugotuj al dente wg. instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki dania.
Na suchej patelni upraż na złoty kolor pestki dyni i słonecznika. Uważaj, żeby ich nie przypalić, będą przez to gorzkie w smaku. Uprażone nasiona odstaw do osobnego naczynka.
Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (teflonową lub inną) wlej 1 oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze pół minuty mieszając.
Cukinię pokrój w półtalatki. Paprykę posiekaj na kawałki podobnej grubości. Warzywa wrzuć na patelnię. Dodaj szczyptę soli. Przykryj i duś na średnim ogniu, aż lekko zmiękną. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli jest taka potrzeba dodaj 1-2 łyżki wody by zapobiec przypalaniu. Warzywa powinny być al dente, uważaj żeby ich nie rozgotować.
Dodaj pokrojonego na nieduże kawałki wędzonego łososia. Jeśli nie boisz się pobrudzić rąk, zamiast kroić możesz go rozdrobnić na mniejsze części palcami ;).
Gdy warzywa i ryba będą już gotowe, połącz je z makaronem i nasionami. Dopraw ostrą papryką lub pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszaj. I gotowe! Smacznego 🙂
Ingredients
Directions
Makaron wrzuć do wrzącej wody i ugotuj al dente wg. instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki dania.
Na suchej patelni upraż na złoty kolor pestki dyni i słonecznika. Uważaj, żeby ich nie przypalić, będą przez to gorzkie w smaku. Uprażone nasiona odstaw do osobnego naczynka.
Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (teflonową lub inną) wlej 1 oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze pół minuty mieszając.
Cukinię pokrój w półtalatki. Paprykę posiekaj na kawałki podobnej grubości. Warzywa wrzuć na patelnię. Dodaj szczyptę soli. Przykryj i duś na średnim ogniu, aż lekko zmiękną. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli jest taka potrzeba dodaj 1-2 łyżki wody by zapobiec przypalaniu. Warzywa powinny być al dente, uważaj żeby ich nie rozgotować.
Dodaj pokrojonego na nieduże kawałki wędzonego łososia. Jeśli nie boisz się pobrudzić rąk, zamiast kroić możesz go rozdrobnić na mniejsze części palcami ;).
Gdy warzywa i ryba będą już gotowe, połącz je z makaronem i nasionami. Dopraw ostrą papryką lub pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszaj. I gotowe! Smacznego 🙂
Cześć, tu Kamila!
Jestem dietetykiem klinicznym. Pomagam kobietom, które pragną odzyskać kontrolę nad swoim ciałem, by stać się zdrowszą i szczęśliwszą wersją siebie.
Uczę jak ogarnąć insulinooporność, bez przewracania swojego życia do góry nogami i gotowania ciągle na dwa garnki.