Cebulę posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na 8 części. W misce wymieszaj cebulę, paprykę, przeciśnięty czosnek i oliwę. Wstaw do piekarnika i picz w 190-200stC przez 20-30 minut aż zmiękną, a rogi zmienią kolor na czarny.
Do garnka wlej przecier. Dodaj pomidory suszone, upieczone warzywa i przyprawy. Całość zmiksuj dokładnie na gładki krem. Dodaj wodę by zupa nie była za gęsta.
Przypraw do smaku solą, pieprzem lub ostrą papryką i bazylią. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia.
Jeśli lubisz czuć wyraźnie czosnek w daniu, możesz dodać go więcej.
Zupa najlepiej smakuje gdy jest podawana ze świeżymi liśćmi bazylii i prażonymi nasionami lub płatkami migdałowymi.
Ingredients
Directions
Cebulę posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na 8 części. W misce wymieszaj cebulę, paprykę, przeciśnięty czosnek i oliwę. Wstaw do piekarnika i picz w 190-200stC przez 20-30 minut aż zmiękną, a rogi zmienią kolor na czarny.
Do garnka wlej przecier. Dodaj pomidory suszone, upieczone warzywa i przyprawy. Całość zmiksuj dokładnie na gładki krem. Dodaj wodę by zupa nie była za gęsta.
Przypraw do smaku solą, pieprzem lub ostrą papryką i bazylią. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia.
Jeśli lubisz czuć wyraźnie czosnek w daniu, możesz dodać go więcej.
Zupa najlepiej smakuje gdy jest podawana ze świeżymi liśćmi bazylii i prażonymi nasionami lub płatkami migdałowymi.