fbpx

Print Options:

Zupa krem z pomidorów i papryki

Yields4 ServingsTotal Time40 mins

 100 g (1 sztuka) cebula
 400 g (2 sztuki) papryki czerwonej
 20 g (2 łyżki) oliwy z oliwek extra vergin
 23 ząbki czosnku
 500 ml (2 szklanki) wody
 500 g (1 opakowanie) przecieru pomidorowego
 90 g (6 sztuk) pomidorów suszonych w oleju (odsączone)
przyprawy
 2 szczypty suszonej bazylii
 papryka ostra mielona lub chili
 pieprz
 sól do smaku
 1 garść świeżych liści bazylii (opcjonalnie)
1

Cebulę posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na 8 części. W misce wymieszaj cebulę, paprykę, przeciśnięty czosnek i oliwę. Wstaw do piekarnika i picz w 190-200stC przez 20-30 minut aż zmiękną, a rogi zmienią kolor na czarny.

2

Do garnka wlej przecier. Dodaj pomidory suszone, upieczone warzywa i przyprawy. Całość zmiksuj dokładnie na gładki krem. Dodaj wodę by zupa nie była za gęsta.

3

Przypraw do smaku solą, pieprzem lub ostrą papryką i bazylią. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia.

podpowiedzi
4

Jeśli lubisz czuć wyraźnie czosnek w daniu, możesz dodać go więcej.
Zupa najlepiej smakuje gdy jest podawana ze świeżymi liśćmi bazylii i prażonymi nasionami lub płatkami migdałowymi.

Nutrition Facts

Serving Size 400 g

Servings 4


Amount Per Serving
Calories 181
% Daily Value *
Total Fat 8.9g14%
Potassium 647.4mg19%
Total Carbohydrate 20.8g7%

Dietary Fiber 6g24%
Protein 4.9g10%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.