Oddziel białka jaj od żółtka.
Żółtko wymieszaj z jogurtem, a mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a następnie połącz wszystkie składniki.
Białko ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol.
Przy pomocy szpatułki delikatnie mieszaj pianę dodając żółtą masę.
Gładką teflonową patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Rozgrzej patelnię.
Wlej ciasto i smaż na niewielkim ogniu aż lekko wyrośnie i zarumieni się od spodu. Przewróć na drugą stronę (przyda się druga szpatułka) i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz i dodaj ulubione dodatki.
*Jogurt naturalny możesz wymienić na kokosowy lub sojowy.
*Jeśli cierpisz na insulinooporność, cukrzycę lub inne zaburzenia związane z poziomem cukru we krwi użyj mąki pełnoziarnistej np. owsianej.
*Natomiast jeśli masz problemy jelitowe takie jak wzdęcia, biegunki, zespół jelita drażliwego lub SIBO zamień ksylitol na erytrol.
Ingredients
Directions
Oddziel białka jaj od żółtka.
Żółtko wymieszaj z jogurtem, a mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a następnie połącz wszystkie składniki.
Białko ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol.
Przy pomocy szpatułki delikatnie mieszaj pianę dodając żółtą masę.
Gładką teflonową patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Rozgrzej patelnię.
Wlej ciasto i smaż na niewielkim ogniu aż lekko wyrośnie i zarumieni się od spodu. Przewróć na drugą stronę (przyda się druga szpatułka) i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz i dodaj ulubione dodatki.
*Jogurt naturalny możesz wymienić na kokosowy lub sojowy.
*Jeśli cierpisz na insulinooporność, cukrzycę lub inne zaburzenia związane z poziomem cukru we krwi użyj mąki pełnoziarnistej np. owsianej.
*Natomiast jeśli masz problemy jelitowe takie jak wzdęcia, biegunki, zespół jelita drażliwego lub SIBO zamień ksylitol na erytrol.