fbpx

Placki z dyni

AuthorKamilaDifficultyIntermediate
Yields4 Servings
Total Time25 mins
 Z przepisu wychodzi 12 placków o średnicy ok. 9 cm, 1 porcja = 3 placki.
 250 g (1 szklanka) upieczonej lub puree z dyni
 50 g (2 sztuki) jajka rozmiar M
 200 g (1/2 butelki) kefiru lub maślanki
 50 ml (1/5 szklanki) mleka 1,5%
 20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego
 23 drops krople aromatu waniliowego do ciast
 200 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej*
 30 g (2 łyżki) ksylitolu
 12 pinches szczypty gałki muszkatołowej
1

Upieczone lub ugotowane kawałki dyni zmiksuj blenderem na gładki mus.

2

Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej wymieszaj razem.

3

W osobnym naczyniu zblenduj puree z dyni, jajko, kefir (lub maślankę), mleko, olej i 2-3 krople aromatu waniliowego.

4

Połącz składniki i wymieszaj dokładnie mikserem lub rózgą kuchenną.

5

Smaż na rozgrzanej, gładkiej teflonowej patelni (2 łyżki ciasta na 1 placka). Smaż, aż spód lekko zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę.

6

Podziel placuszki na odpowiednią liczbę porcji i podawaj z zaproponowanymi dodatkami.

PODPOWIEDZI
7

Upiecz od razu większą ilość dyni, a następnie podziel ją na porcje po 250 g i zamroź. W takiej formie przetrwa wiele miesięcy. Dzięki temu będziesz mogła przygotować placki o dowolnej prze roku.

8

Mąkę możesz wymienić na pszenną, gryczaną lub owsianą pełnoziarnistą.
*Jeśli potrzebujesz lekkostrawnej wersji przepisu zamień mąkę pełnoziarnistą na pszenną tortową, jaglaną lub kukurydzianą.

Ingredients

 Z przepisu wychodzi 12 placków o średnicy ok. 9 cm, 1 porcja = 3 placki.
 250 g (1 szklanka) upieczonej lub puree z dyni
 50 g (2 sztuki) jajka rozmiar M
 200 g (1/2 butelki) kefiru lub maślanki
 50 ml (1/5 szklanki) mleka 1,5%
 20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego
 23 drops krople aromatu waniliowego do ciast
 200 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej*
 30 g (2 łyżki) ksylitolu
 12 pinches szczypty gałki muszkatołowej

Directions

1

Upieczone lub ugotowane kawałki dyni zmiksuj blenderem na gładki mus.

2

Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej wymieszaj razem.

3

W osobnym naczyniu zblenduj puree z dyni, jajko, kefir (lub maślankę), mleko, olej i 2-3 krople aromatu waniliowego.

4

Połącz składniki i wymieszaj dokładnie mikserem lub rózgą kuchenną.

5

Smaż na rozgrzanej, gładkiej teflonowej patelni (2 łyżki ciasta na 1 placka). Smaż, aż spód lekko zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę.

6

Podziel placuszki na odpowiednią liczbę porcji i podawaj z zaproponowanymi dodatkami.

PODPOWIEDZI
7

Upiecz od razu większą ilość dyni, a następnie podziel ją na porcje po 250 g i zamroź. W takiej formie przetrwa wiele miesięcy. Dzięki temu będziesz mogła przygotować placki o dowolnej prze roku.

8

Mąkę możesz wymienić na pszenną, gryczaną lub owsianą pełnoziarnistą.
*Jeśli potrzebujesz lekkostrawnej wersji przepisu zamień mąkę pełnoziarnistą na pszenną tortową, jaglaną lub kukurydzianą.

Placki z dyni