Upieczone lub ugotowane kawałki dyni zmiksuj blenderem na gładki mus.
Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej wymieszaj razem.
W osobnym naczyniu zblenduj puree z dyni, jajko, kefir (lub maślankę), mleko, olej i 2-3 krople aromatu waniliowego.
Połącz składniki i wymieszaj dokładnie mikserem lub rózgą kuchenną.
Smaż na rozgrzanej, gładkiej teflonowej patelni (2 łyżki ciasta na 1 placka). Smaż, aż spód lekko zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę.
Podziel placuszki na odpowiednią liczbę porcji i podawaj z zaproponowanymi dodatkami.
Upiecz od razu większą ilość dyni, a następnie podziel ją na porcje po 250 g i zamroź. W takiej formie przetrwa wiele miesięcy. Dzięki temu będziesz mogła przygotować placki o dowolnej prze roku.
Mąkę możesz wymienić na pszenną, gryczaną lub owsianą pełnoziarnistą.
*Jeśli potrzebujesz lekkostrawnej wersji przepisu zamień mąkę pełnoziarnistą na pszenną tortową, jaglaną lub kukurydzianą.
Ingredients
Directions
Upieczone lub ugotowane kawałki dyni zmiksuj blenderem na gładki mus.
Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej wymieszaj razem.
W osobnym naczyniu zblenduj puree z dyni, jajko, kefir (lub maślankę), mleko, olej i 2-3 krople aromatu waniliowego.
Połącz składniki i wymieszaj dokładnie mikserem lub rózgą kuchenną.
Smaż na rozgrzanej, gładkiej teflonowej patelni (2 łyżki ciasta na 1 placka). Smaż, aż spód lekko zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę.
Podziel placuszki na odpowiednią liczbę porcji i podawaj z zaproponowanymi dodatkami.
Upiecz od razu większą ilość dyni, a następnie podziel ją na porcje po 250 g i zamroź. W takiej formie przetrwa wiele miesięcy. Dzięki temu będziesz mogła przygotować placki o dowolnej prze roku.
Mąkę możesz wymienić na pszenną, gryczaną lub owsianą pełnoziarnistą.
*Jeśli potrzebujesz lekkostrawnej wersji przepisu zamień mąkę pełnoziarnistą na pszenną tortową, jaglaną lub kukurydzianą.