Dojrzałe, słodkie, miękkie śliwki przekrój na połówki.
Wrzuć do średniej wielkości garnka. Wlej 0,5 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia często mieszając. Duś 5-10 minut pod przykryciem. Kiedy śliwki się rozpadną gotuj je na małym ogniu bez przykrycia, aż zgęstnieją (ok. 20-30 min).
Kiedy masa będzie już dość gęsta zdejmij z ognia i zmiksuj przy pomocy blendera. Ja zwykle nie blenduję dokładnie, tylko zostawiam trochę cząstek owoców. Oczywiście możesz też zmiksować na gładko, jeśli tak wolisz. Postaw z powrotem na ogień. Dodaj połamaną gorzką czekoladę (60-80%).
Ksylitol wymieszaj z pektyną i dodawaj stopniowo do dżemu cały czas mieszając.
Dżem doprowadź do delikatnego wrzenia i chwilę gotuj mieszając cały czas. Następnie do czystych małych słoiczków wlewaj gorący krem. Oczyść brzegi i od razu zakręcaj. Mocno zakręcony słoik postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia np. na desce lub na parapecie.
Ingredients
Directions
Dojrzałe, słodkie, miękkie śliwki przekrój na połówki.
Wrzuć do średniej wielkości garnka. Wlej 0,5 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia często mieszając. Duś 5-10 minut pod przykryciem. Kiedy śliwki się rozpadną gotuj je na małym ogniu bez przykrycia, aż zgęstnieją (ok. 20-30 min).
Kiedy masa będzie już dość gęsta zdejmij z ognia i zmiksuj przy pomocy blendera. Ja zwykle nie blenduję dokładnie, tylko zostawiam trochę cząstek owoców. Oczywiście możesz też zmiksować na gładko, jeśli tak wolisz. Postaw z powrotem na ogień. Dodaj połamaną gorzką czekoladę (60-80%).
Ksylitol wymieszaj z pektyną i dodawaj stopniowo do dżemu cały czas mieszając.
Dżem doprowadź do delikatnego wrzenia i chwilę gotuj mieszając cały czas. Następnie do czystych małych słoiczków wlewaj gorący krem. Oczyść brzegi i od razu zakręcaj. Mocno zakręcony słoik postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia np. na desce lub na parapecie.