fbpx

Nutella z banana i daktyli

nutella z bananem i daktylami
nutella z bananem i daktylami

AuthorKamilaDifficultyIntermediate
Yields8 Servings
Total Time30 mins
 240 g (2 sztuki) mocno dojrzałe banany
 70 g (1/2 sztuki) dojrzałego miękkiego awokado
 25 g (5 sztuk) daktyli suszonych
 20 g (2 łyżki) kakao 10-15% tłuszczu (np. DecoMorreno)
 45 g (3 łyżki) orzechów laskowych podprażonych lub mielonych
1

Daktyle zalej niewielką ilością gorącej wody i odstaw do nasiąknięcia na ok. 20 minut.

2

W międzyczasie orzechy rozłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C (bez termoobiegu). Piecz 10-13 minut, aż skórka orzechów ściemnieje i popęka. Wyciągnij orzechy i wystudź. Po wystudzeniu zmiel w młynku lub drobno posiekaj

3

Daktyle odsącz na sitku nad małą miseczką. Zachowaj wodę z daktyli, może się jeszcze przydać.

4

Do miski włóż rozdrobnionego banana, odcedzone daktyle, kakao i orzechy. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta dodaj 1-2 łyżki wody z z daktyli. Jeśli masa jest za rzadka dodaj jeszcze kakao.

5

Gotową pastę przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce. Aby zachować pastę na dłużej włóż część do zamrażarki.

Ingredients

 240 g (2 sztuki) mocno dojrzałe banany
 70 g (1/2 sztuki) dojrzałego miękkiego awokado
 25 g (5 sztuk) daktyli suszonych
 20 g (2 łyżki) kakao 10-15% tłuszczu (np. DecoMorreno)
 45 g (3 łyżki) orzechów laskowych podprażonych lub mielonych

Directions

1

Daktyle zalej niewielką ilością gorącej wody i odstaw do nasiąknięcia na ok. 20 minut.

2

W międzyczasie orzechy rozłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C (bez termoobiegu). Piecz 10-13 minut, aż skórka orzechów ściemnieje i popęka. Wyciągnij orzechy i wystudź. Po wystudzeniu zmiel w młynku lub drobno posiekaj

3

Daktyle odsącz na sitku nad małą miseczką. Zachowaj wodę z daktyli, może się jeszcze przydać.

4

Do miski włóż rozdrobnionego banana, odcedzone daktyle, kakao i orzechy. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta dodaj 1-2 łyżki wody z z daktyli. Jeśli masa jest za rzadka dodaj jeszcze kakao.

5

Gotową pastę przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce. Aby zachować pastę na dłużej włóż część do zamrażarki.

Nutella z banana i daktyli