fbpx

Czekośliwka bez cukru

Czekosliwka bez cukru
Czekośliwka bez cukru
Czekośliwka bez cukru
Czekośliwka bez cukru

AuthorKamilaDifficultyBeginner
Yields65 Servings
Total Time1 hr
 1 porcja dżemu = 2 łyżeczki (2x15g) lub 1 łyżka (30 g)
 1 kg dojrzałych śliwek (dowolny gatunek)
 100 g gorzkiej czekolady 70-80% kakao
 40 g ksylitolu lub erytrolu
 10 g pektyny jabłkowej (ten składnik można pominąć, wtedy dżemik będzie trochę bardziej lejący, ale wciąż pyszny )
1

Dojrzałe, słodkie, miękkie śliwki przekrój na połówki.

2

Wrzuć do średniej wielkości garnka. Wlej 0,5 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia często mieszając. Duś 5-10 minut pod przykryciem. Kiedy śliwki się rozpadną gotuj je na małym ogniu bez przykrycia, aż zgęstnieją (ok. 20-30 min).

3

Kiedy masa będzie już dość gęsta zdejmij z ognia i zmiksuj przy pomocy blendera. Ja zwykle nie blenduję dokładnie, tylko zostawiam trochę cząstek owoców. Oczywiście możesz też zmiksować na gładko, jeśli tak wolisz. Postaw z powrotem na ogień. Dodaj połamaną gorzką czekoladę (60-80%).

4

Ksylitol wymieszaj z pektyną i dodawaj stopniowo do dżemu cały czas mieszając.

5

Dżem doprowadź do delikatnego wrzenia i chwilę gotuj mieszając cały czas. Następnie do czystych małych słoiczków wlewaj gorący krem. Oczyść brzegi i od razu zakręcaj. Mocno zakręcony słoik postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia np. na desce lub na parapecie.

Ingredients

 1 porcja dżemu = 2 łyżeczki (2x15g) lub 1 łyżka (30 g)
 1 kg dojrzałych śliwek (dowolny gatunek)
 100 g gorzkiej czekolady 70-80% kakao
 40 g ksylitolu lub erytrolu
 10 g pektyny jabłkowej (ten składnik można pominąć, wtedy dżemik będzie trochę bardziej lejący, ale wciąż pyszny )

Directions

1

Dojrzałe, słodkie, miękkie śliwki przekrój na połówki.

2

Wrzuć do średniej wielkości garnka. Wlej 0,5 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia często mieszając. Duś 5-10 minut pod przykryciem. Kiedy śliwki się rozpadną gotuj je na małym ogniu bez przykrycia, aż zgęstnieją (ok. 20-30 min).

3

Kiedy masa będzie już dość gęsta zdejmij z ognia i zmiksuj przy pomocy blendera. Ja zwykle nie blenduję dokładnie, tylko zostawiam trochę cząstek owoców. Oczywiście możesz też zmiksować na gładko, jeśli tak wolisz. Postaw z powrotem na ogień. Dodaj połamaną gorzką czekoladę (60-80%).

4

Ksylitol wymieszaj z pektyną i dodawaj stopniowo do dżemu cały czas mieszając.

5

Dżem doprowadź do delikatnego wrzenia i chwilę gotuj mieszając cały czas. Następnie do czystych małych słoiczków wlewaj gorący krem. Oczyść brzegi i od razu zakręcaj. Mocno zakręcony słoik postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia np. na desce lub na parapecie.

Czekośliwka bez cukru