1 kawałek = 1 porcja
Czekoladę pokrój na w niedużą kostkę (4-5 mm). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i ksylitol wymieszaj dokładnie razem.
Ciecierzycę z dodatkiem zalewy (aquafaba, 30 ml = 2 łyżki) zblenduj na gałką pastę przy pomocy blendera lub malaksera.
Następnie dodaj masło orzechowe, aromat wnailiowy (lub 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego) i sypkie składniki z mąką. Zamieszaj łyżką, a następnie zblenduj na gładkie ciasto. Masa będzie gęsta, więc miksuj pulsacyjnie robiąc przerwy by nie spalić blendera lub wyrabiaj ciasto dłonią mocno ugniatając.
Do gotowej masy dodaj 2/3 czekolady i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki chlebowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wyłożeniu do foremki powinno mieć grubość ok 2-3 cm. Nie powinno być zbyt grubo wyłożone, ponieważ ten typ ciasta nie będzie rósł w górę jak drożdżówka. W razie potrzeby podziel ciasto na 2 mniejsze foremki. Ja użyłam dość nietypowej formy chlebowej o wymiarach 12x25 cm, ale większa keksówka też świetnie się nada.
Na wierzch wyłóż pozostałą 1/3 czekolady i wciśnij trochę kawałki w ciasto. Będzie się prezentować bardzo smakowicie po upieczeniu ;).
Piecz 35-40 minut w 180stC, bez termooobiegu (grzanie góra-dół). Podziel na odpowiednią ilość porcji/kawałków (patrz "Servings").
*Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zwróć uwagę by użyć bezglutenowych składników m.in. proszku do wypieczenia.
Ingredients
Directions
1 kawałek = 1 porcja
Czekoladę pokrój na w niedużą kostkę (4-5 mm). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i ksylitol wymieszaj dokładnie razem.
Ciecierzycę z dodatkiem zalewy (aquafaba, 30 ml = 2 łyżki) zblenduj na gałką pastę przy pomocy blendera lub malaksera.
Następnie dodaj masło orzechowe, aromat wnailiowy (lub 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego) i sypkie składniki z mąką. Zamieszaj łyżką, a następnie zblenduj na gładkie ciasto. Masa będzie gęsta, więc miksuj pulsacyjnie robiąc przerwy by nie spalić blendera lub wyrabiaj ciasto dłonią mocno ugniatając.
Do gotowej masy dodaj 2/3 czekolady i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki chlebowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wyłożeniu do foremki powinno mieć grubość ok 2-3 cm. Nie powinno być zbyt grubo wyłożone, ponieważ ten typ ciasta nie będzie rósł w górę jak drożdżówka. W razie potrzeby podziel ciasto na 2 mniejsze foremki. Ja użyłam dość nietypowej formy chlebowej o wymiarach 12x25 cm, ale większa keksówka też świetnie się nada.
Na wierzch wyłóż pozostałą 1/3 czekolady i wciśnij trochę kawałki w ciasto. Będzie się prezentować bardzo smakowicie po upieczeniu ;).
Piecz 35-40 minut w 180stC, bez termooobiegu (grzanie góra-dół). Podziel na odpowiednią ilość porcji/kawałków (patrz "Servings").
*Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zwróć uwagę by użyć bezglutenowych składników m.in. proszku do wypieczenia.
Cześć, tu Kamila!
Jestem dietetykiem klinicznym. Pomagam kobietom, które pragną odzyskać kontrolę nad swoim ciałem, by stać się zdrowszą i szczęśliwszą wersją siebie.
Uczę jak ogarnąć insulinooporność, bez przewracania swojego życia do góry nogami i gotowania ciągle na dwa garnki.