loading

muffinki bananowe muffiny

7 marca 2017

Muffinki bananowe bez cukru

Idealne do kawy i na imprezę!

Po dwóch próbnych wypiekach i udoskonaleniu przepisu, zaserwowałam takie oto muffinki bananowe bez cukru na imprezce pożegnalnej (moja A. wyjechała za wielką wodę spełniać swój amerikan drim ?). Muffinki podbiły serca moich przyjaciół, więc może i wam pomogą zdobyć przychylność płci pięknej w Dniu Kobiet ? Ja jestem w nich absolutnie zakochana! Słodko-bananowy smak z chrupiącymi orzeszkami w środku w zupełności wystarczy, żeby zaspokoić nieodpartą chęć na „coś słodkiego do kawki”.

BONUS!: błonnik, miedź, magnez, potas, mangan, żelazo, wapń, wit. A, B1, E, B3, B6

w 1 porcji (1 muffinka):
Energia: 170 kcal
Białko:  3,7 g
Węglowodany:  19,7 g
Tłuszcze: 9,4 g
Błonnik: 2,5 g

Składniki

na ok. 15 sztuk:
4 dojrzałe banany (powinny być bardzo żółte, a nawet brązowe z wierzchu)
100 ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego (rozpuszczone ale nie gorące)
2 jajka
1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
250 g mąki owsianej lub pszennej razowej (typ 1850)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
1/3-1/2 szklanki siekanych migdałów lub orzechów laskowych (można pominąć)

UWAGA: Możesz szybko i łatwo przygotować własną mąkę owsianą (ja tak właśnie zrobiłam) – 250 g płatków owsianych górskich małymi porcjami (po ok. 50 g) w wysokim naczyniu zblenduj na mąkę.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i orzechy dokładnie wymieszaj w miseczce.
W wysokiej misce trzy banany dokładnie zblenduj lub rozdrobnij widelcem na gładką masę. Dodaj jajka i olej/masło. Miksuj, aż powstanie gładka masa. Dodaj suche składniki. Wymieszaj dokładnie łyżką. Odstaw na ok. 5 minut (płatki owsiane wchłoną część wilgoci przez co masa zgęstnieje). Dodaj mleko (1/2 szklanki lub trochę więcej, jeśli masa jest bardzo sucha) i zmiksuj dokładnie. Masa powinna mieć lejącą się, budyniową konsystencję.
Jednego banana pokrój na pół talarki o grubości 0,5-1 cm. Nałóż po 1 łyżce ciasta na dno foremek (ja używam sylikonowych, ale mogą być papierowe), na masę połóż 2-3 kawałeczki banana i zalej z wierzchu ciastem do ok. 3 mm od górnej krawędzi foremki. Dla ozdoby posyp z wierzchu płatkami owsianymi. Piecz 20-25 minut w 200 stopniach z termo obiegiem lub góra-dół.

Jeśli boisz się, że nie zapanujesz nad ilością zjedzonych muffinków to po wystudzeniu zamroź część wypieku. Dzięki temu wytrwają do następnej specjalnej okazji, a Ty będziesz mieć mniej roboty 😉

muffinki bananowe muffiny

Muffin bananowe bez cukru

muffinki bananowe mufinny bananowe bez cukru

Muffinki bananowe pełnoziarniste

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Komentarze

  • Marzec 10, 2017 przez Aga

    Aga

    Najpyszniejsze bananowe muffinki jakie w życiu jadłam! <3 Polecam wszystkim – zwłaszcza łasuchom! 😉

Twój adres email nie będzie publikowany