loading

25 marca 2016

DIETETYCZNY MAJONEZ Z SERKA WIEJSKIEGO

CZYLI DOMOWY MAJONEZ WERSJI LIGHT

Jakiś czas temu usłyszałam, że można zrobić lekką wersję majonezu z serka wiejskiego i jajka, ta koncepcja tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam spróbować. W dodatku świąteczna atmosfera zachęciła mnie do jajecznych eksperymentów. Muszę przyznać, że majonez wyszedł super! ? Ma kolor i konsystencję bardzo zbliżoną do tradycyjnego, ale nie będę ukrywać, że jego smak trochę odbiega od zwykłego majonezu. Jednak wydaje mi się, że jest to kwestia praktyki i odpowiedniego przyprawienia. Robiłam go pierwszy raz, więc każdy następny powinien być coraz lepszy. Poza tym myślę, że w formie sosu tatarskiego będzie smakować rewelacyjnie! Świetnie nadaje się też jako zamiennik majonezu do tradycyjnych sałatek np. uwielbianej przez wielu sałatki jarzynowej. Ale po co w ogóle tyle zachodu i kombinowania? No cóż, w jednej porcji mojego majonezu znajduje się tylko 212 kcal, natomiast w majonezie tradycyjnym… aż 858 kcal! ?Biorąc pod uwagę fakt, że w czasie świąt i tak zjemy więcej niż zwykle, to warto zwrócić uwagę, żeby ograniczyć ilość tych najbardziej kalorycznych składników potraw (w tym wypadku majonezu). Zastąpienie tradycyjnego majonezu tą odchudzoną wersją (przynajmniej w części potraw) będzie zdrowsze dla Twojego serca i lżejsze dla żołądka.

Niestety z racji tego że jest zrobiony z serka, a nie oleju ma mniejsza trwałość niż majonez. Zepsuje się mniej więcej w tym samym tempie co ser i jajko, więc lepiej przygotować go na świeżo tuż przed świętami ?.

BONUS!: wapń, wit. z grupy B, pełnowartościowe białko

w 1 porcji (ok. 220 g):
(1 łyżka = 25 g = 48 kcal)
Energia: 212 kcal      w zwykłym majonezie 858 kcal
Białko: 27,3 g
Węglowodany: 6,3 g
Tłuszcze:  8,6 g
Błonnik: 0,05 g

przepis na 2 porcje:
2 opakowania serka wiejskiego o obniżonej zawartości tłuszczu (400 g)
1 jajko
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z limonki
2 szczypty czosnku granulowanego
sól, pieprz

Jajko włożyć do rondelka z zimną wodą. Podgrzać i gotować 7 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie jajko przelać zimną wodą i od razu obrać, zanim zdąży wystygnąć (jajko musi być ciepłe!). W czasie kiedy jajko się gotuje w miseczce wymieszać serek wiejski (razem ze śmietanką), musztardę, sok cytryny, sok z limonki, sól i pieprz. Do masy włożyć jajko i rozdrobnić je na mniejsze kawałki. Całość zmiksować blenderem na bardzo gładką masę, bez żadnych grudek. Doprawić do smaku.

Smacznego!?

majonez 3

majonez 1

Komentarze

Twój adres email nie będzie publikowany