fbpx

Szybkie Pierniki Świąteczne

AuthorKamila
Yields100 Servings
Prep Time15 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 15 mins
1 porcja = 1 pierniczek z czekoladą
 150 g (3/4 kostki) masła
 500 g (3 i 3/4 szklanki) mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
 150 g (2/3 szklanki) erytrolu lub ksylitolu
 200 g (8 łyżek) miodu
 20 g (1 opakowanie) przyprawy do piernika
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżeczki kakao bez cukru
 150 g (1 kubeczek) gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 150 g (3 sztuki) jajka rozm. M
Opcjonalnie
 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady 60-10% kakao do przystrojenia
 200 g marmolady owocowej do nadziewania
Pierniczki świąteczne wykonanie:
1

W rondelku umieść masło. Wlej również miód. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem dokładnie wymieszaj. Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.

2

Jogurt wymieszaj z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Ważne jest by jogurt z sodą odstał kilka minut przed kolejnymi etapami przygotowywania ciasta.

3

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj stopniowo połowę słodzika. Żółtka utrzyj z pozostałą połową.

4

Do mąki dodaj jogurt, żółtka i przestudzoną masę z przyprawami (może być ciepła i płynna, ale nie gorąca). Zamieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj pianę i wymieszaj do połączenia składników.

5

Ciasto jest dość luźne, wiec pozostaw je w misce, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 12 h (u mnie stało nawet 24 h).

6

Po schłodzeniu ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny. Wyjmij porcję ciasta i uformuj kulę. Rozwałkuj na stolnicy do grubości 4-6 mm oprószonej mąką. Z cieńszego ciasta wyjdą twardsze i cieńsze pierniki, natomiast z grubszego mięsiste i grube.

7

Ciasto świetnie się nadaje do robienia pierników z marmoladą. Wytnij 2 pierniki o tym samym wzorze. Na środek jednego wyłóż ok. 0,5-1 łyżeczkę marmolady. Przykryj drugim pierniczkiem i połącz delikatnie ciasto na brzegach, lekko dociskając palcami. Pierniki wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.

8

Piecz w temperaturze 170 stC przez 12 min góra-dół (bez termoobiegu).

9

Po wystudzeniu możesz udekorować je lukrem lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ja roztopiłam tabliczkę gorzkiej czekolady i posmarowałam pierniki pędzlem kuchennym, ale możesz je przystroić w dowolny sposób :).

Ingredients

1 porcja = 1 pierniczek z czekoladą
 150 g (3/4 kostki) masła
 500 g (3 i 3/4 szklanki) mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
 150 g (2/3 szklanki) erytrolu lub ksylitolu
 200 g (8 łyżek) miodu
 20 g (1 opakowanie) przyprawy do piernika
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżeczki kakao bez cukru
 150 g (1 kubeczek) gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 150 g (3 sztuki) jajka rozm. M
Opcjonalnie
 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady 60-10% kakao do przystrojenia
 200 g marmolady owocowej do nadziewania

Directions

Pierniczki świąteczne wykonanie:
1

W rondelku umieść masło. Wlej również miód. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem dokładnie wymieszaj. Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.

2

Jogurt wymieszaj z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Ważne jest by jogurt z sodą odstał kilka minut przed kolejnymi etapami przygotowywania ciasta.

3

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj stopniowo połowę słodzika. Żółtka utrzyj z pozostałą połową.

4

Do mąki dodaj jogurt, żółtka i przestudzoną masę z przyprawami (może być ciepła i płynna, ale nie gorąca). Zamieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj pianę i wymieszaj do połączenia składników.

5

Ciasto jest dość luźne, wiec pozostaw je w misce, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 12 h (u mnie stało nawet 24 h).

6

Po schłodzeniu ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny. Wyjmij porcję ciasta i uformuj kulę. Rozwałkuj na stolnicy do grubości 4-6 mm oprószonej mąką. Z cieńszego ciasta wyjdą twardsze i cieńsze pierniki, natomiast z grubszego mięsiste i grube.

7

Ciasto świetnie się nadaje do robienia pierników z marmoladą. Wytnij 2 pierniki o tym samym wzorze. Na środek jednego wyłóż ok. 0,5-1 łyżeczkę marmolady. Przykryj drugim pierniczkiem i połącz delikatnie ciasto na brzegach, lekko dociskając palcami. Pierniki wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.

8

Piecz w temperaturze 170 stC przez 12 min góra-dół (bez termoobiegu).

9

Po wystudzeniu możesz udekorować je lukrem lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ja roztopiłam tabliczkę gorzkiej czekolady i posmarowałam pierniki pędzlem kuchennym, ale możesz je przystroić w dowolny sposób :).

Szybkie Pierniki Świąteczne