W rondelku umieść masło. Wlej również miód. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem dokładnie wymieszaj. Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.
Jogurt wymieszaj z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Ważne jest by jogurt z sodą odstał kilka minut przed kolejnymi etapami przygotowywania ciasta.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj stopniowo połowę słodzika. Żółtka utrzyj z pozostałą połową.
Do mąki dodaj jogurt, żółtka i przestudzoną masę z przyprawami (może być ciepła i płynna, ale nie gorąca). Zamieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj pianę i wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto jest dość luźne, wiec pozostaw je w misce, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 12 h (u mnie stało nawet 24 h).
Po schłodzeniu ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny. Wyjmij porcję ciasta i uformuj kulę. Rozwałkuj na stolnicy do grubości 4-6 mm oprószonej mąką. Z cieńszego ciasta wyjdą twardsze i cieńsze pierniki, natomiast z grubszego mięsiste i grube.
Ciasto świetnie się nadaje do robienia pierników z marmoladą. Wytnij 2 pierniki o tym samym wzorze. Na środek jednego wyłóż ok. 0,5-1 łyżeczkę marmolady. Przykryj drugim pierniczkiem i połącz delikatnie ciasto na brzegach, lekko dociskając palcami. Pierniki wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170 stC przez 12 min góra-dół (bez termoobiegu).
Po wystudzeniu możesz udekorować je lukrem lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ja roztopiłam tabliczkę gorzkiej czekolady i posmarowałam pierniki pędzlem kuchennym, ale możesz je przystroić w dowolny sposób :).
Ingredients
Directions
W rondelku umieść masło. Wlej również miód. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem dokładnie wymieszaj. Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.
Jogurt wymieszaj z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Ważne jest by jogurt z sodą odstał kilka minut przed kolejnymi etapami przygotowywania ciasta.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj stopniowo połowę słodzika. Żółtka utrzyj z pozostałą połową.
Do mąki dodaj jogurt, żółtka i przestudzoną masę z przyprawami (może być ciepła i płynna, ale nie gorąca). Zamieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj pianę i wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto jest dość luźne, wiec pozostaw je w misce, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 12 h (u mnie stało nawet 24 h).
Po schłodzeniu ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny. Wyjmij porcję ciasta i uformuj kulę. Rozwałkuj na stolnicy do grubości 4-6 mm oprószonej mąką. Z cieńszego ciasta wyjdą twardsze i cieńsze pierniki, natomiast z grubszego mięsiste i grube.
Ciasto świetnie się nadaje do robienia pierników z marmoladą. Wytnij 2 pierniki o tym samym wzorze. Na środek jednego wyłóż ok. 0,5-1 łyżeczkę marmolady. Przykryj drugim pierniczkiem i połącz delikatnie ciasto na brzegach, lekko dociskając palcami. Pierniki wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170 stC przez 12 min góra-dół (bez termoobiegu).
Po wystudzeniu możesz udekorować je lukrem lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ja roztopiłam tabliczkę gorzkiej czekolady i posmarowałam pierniki pędzlem kuchennym, ale możesz je przystroić w dowolny sposób :).
Leave a Reply