fbpx

Sernik waniliowy bez cukru

AuthorKamilaDifficultyIntermediate
Yields12 Servings
Prep Time40 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr 30 mins
 4 jaja rozm. M
 70 g (ok. 15 sztuk) daktyli suszonych bez pestek
 100 g (1 tabliczka) czekolady gorzkiej 60-70% kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 90 g (6 łyżek) mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej*
 10 g (2 łyżeczki) kakao w proszku bez cukru np. DecoMorreno
 120 g (8 łyżek) ksylitolu
 400 g (2 opakowania) sera twarogowego półtłustego**
 400 g (1 duży kubek) jogurtu greckiego lekkiego 10% tł.**
 80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego w proszku bez cukru
1

Daktyle zalej niedużą ilością gorącej wody i odstaw na 20 minut. Po tym czasie je odcedź i zblenduj na gładki mus.

2

Połowę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą zanurz w rondelku z gorącą wodą).

3

Do daktyli dodaj roztopioną czekoladę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie lekko klejące ciasto (gdyby wyszło sypkie i nie łączące się, wtedy dodaj trochę wody pozostałej z moczenia daktyli). Ugnieć delikatnie dłonią ciasto.

4

Foremkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na jej spód wyłóż ciasto, dociskając delikatnie palcami, tak aby powstała równa warstwa. Jeśli ciasto lepi Ci się do palców nawilżaj je w odrobinie zimnej wody.

5

Podpiecz spód 8-9 minut w temperaturze 170 st C. Wyjmij i odstaw na bok. W między czasie zacznij przygotowywać masę serową.

6

Ser włóż miski i zblenduj na gładko, dzięki temu ciasto będzie miało delikatną i puszystą strukturę. Następnie wymieszaj go z jogurtem i budyniami bez cukru.

7

Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana zacznie sztywnieć zacznij dodawać do niej stopniowo ksylitol cały czas ubijając. Odstaw mikser. Pianę ostrożnie połącz z masą serową delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę wyłóż na podpieczony spód.

8

Piecz przez 50 minut w 170 stC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli od razu go wyjmiesz skurczy się i opadnie. Gotowy sernik podziel na odpowiednią ilość porcji.

9

Gdy sernik już wystygnie pozostałą połówkę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Polej wierzch czekoladą i wstaw na chwilę do lodówki, aby szybciej zastygła.

PODPOWIEDŹ
10

*Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub celiakię użyj mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej.

11

**Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub nietolerancję laktozy użyj sera i jogurtu bez laktozy.

Ingredients

 4 jaja rozm. M
 70 g (ok. 15 sztuk) daktyli suszonych bez pestek
 100 g (1 tabliczka) czekolady gorzkiej 60-70% kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 90 g (6 łyżek) mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej*
 10 g (2 łyżeczki) kakao w proszku bez cukru np. DecoMorreno
 120 g (8 łyżek) ksylitolu
 400 g (2 opakowania) sera twarogowego półtłustego**
 400 g (1 duży kubek) jogurtu greckiego lekkiego 10% tł.**
 80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego w proszku bez cukru

Directions

1

Daktyle zalej niedużą ilością gorącej wody i odstaw na 20 minut. Po tym czasie je odcedź i zblenduj na gładki mus.

2

Połowę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą zanurz w rondelku z gorącą wodą).

3

Do daktyli dodaj roztopioną czekoladę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie lekko klejące ciasto (gdyby wyszło sypkie i nie łączące się, wtedy dodaj trochę wody pozostałej z moczenia daktyli). Ugnieć delikatnie dłonią ciasto.

4

Foremkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na jej spód wyłóż ciasto, dociskając delikatnie palcami, tak aby powstała równa warstwa. Jeśli ciasto lepi Ci się do palców nawilżaj je w odrobinie zimnej wody.

5

Podpiecz spód 8-9 minut w temperaturze 170 st C. Wyjmij i odstaw na bok. W między czasie zacznij przygotowywać masę serową.

6

Ser włóż miski i zblenduj na gładko, dzięki temu ciasto będzie miało delikatną i puszystą strukturę. Następnie wymieszaj go z jogurtem i budyniami bez cukru.

7

Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana zacznie sztywnieć zacznij dodawać do niej stopniowo ksylitol cały czas ubijając. Odstaw mikser. Pianę ostrożnie połącz z masą serową delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę wyłóż na podpieczony spód.

8

Piecz przez 50 minut w 170 stC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Jeśli od razu go wyjmiesz skurczy się i opadnie. Gotowy sernik podziel na odpowiednią ilość porcji.

9

Gdy sernik już wystygnie pozostałą połówkę czekolady rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Polej wierzch czekoladą i wstaw na chwilę do lodówki, aby szybciej zastygła.

PODPOWIEDŹ
10

*Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub celiakię użyj mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej.

11

**Jeśli cierpisz na IBS, SIBO, IMO lub nietolerancję laktozy użyj sera i jogurtu bez laktozy.

Sernik waniliowy bez cukru