fbpx

Makaron z łososiem wędzonym i nasionami

AuthorKamilaDifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time15 minsTotal Time20 mins
 70 g makaronu pełnoziarnistego pszennego lub żytniego
 5 g (1 łyżeczka) nasion słonecznika
 5 g (1 łyżeczka) pestki dyni
 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
 50 g (1/4 średniej) cebuli
 5 g (1 ząbek) czosnku
 50 g (1/4 sztuki) papryki
 100 g (10 plasterków) cukinii
 50 g (1/2 opakowania) łososia wędzonego na zimno
1

Makaron wrzuć do wrzącej wody i ugotuj al dente wg. instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki dania.

2

Na suchej patelni upraż na złoty kolor pestki dyni i słonecznika. Uważaj, żeby ich nie przypalić, będą przez to gorzkie w smaku. Uprażone nasiona odstaw do osobnego naczynka.

3

Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (teflonową lub inną) wlej 1 oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze pół minuty mieszając.

4

Cukinię pokrój w półtalatki. Paprykę posiekaj na kawałki podobnej grubości. Warzywa wrzuć na patelnię. Dodaj szczyptę soli. Przykryj i duś na średnim ogniu, aż lekko zmiękną. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli jest taka potrzeba dodaj 1-2 łyżki wody by zapobiec przypalaniu. Warzywa powinny być al dente, uważaj żeby ich nie rozgotować.

5

Dodaj pokrojonego na nieduże kawałki wędzonego łososia. Jeśli nie boisz się pobrudzić rąk, zamiast kroić możesz go rozdrobnić na mniejsze części palcami ;).

6

Gdy warzywa i ryba będą już gotowe, połącz je z makaronem i nasionami. Dopraw ostrą papryką lub pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszaj. I gotowe! Smacznego 🙂

Ingredients

 70 g makaronu pełnoziarnistego pszennego lub żytniego
 5 g (1 łyżeczka) nasion słonecznika
 5 g (1 łyżeczka) pestki dyni
 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
 50 g (1/4 średniej) cebuli
 5 g (1 ząbek) czosnku
 50 g (1/4 sztuki) papryki
 100 g (10 plasterków) cukinii
 50 g (1/2 opakowania) łososia wędzonego na zimno

Directions

1

Makaron wrzuć do wrzącej wody i ugotuj al dente wg. instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki dania.

2

Na suchej patelni upraż na złoty kolor pestki dyni i słonecznika. Uważaj, żeby ich nie przypalić, będą przez to gorzkie w smaku. Uprażone nasiona odstaw do osobnego naczynka.

3

Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (teflonową lub inną) wlej 1 oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze pół minuty mieszając.

4

Cukinię pokrój w półtalatki. Paprykę posiekaj na kawałki podobnej grubości. Warzywa wrzuć na patelnię. Dodaj szczyptę soli. Przykryj i duś na średnim ogniu, aż lekko zmiękną. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli jest taka potrzeba dodaj 1-2 łyżki wody by zapobiec przypalaniu. Warzywa powinny być al dente, uważaj żeby ich nie rozgotować.

5

Dodaj pokrojonego na nieduże kawałki wędzonego łososia. Jeśli nie boisz się pobrudzić rąk, zamiast kroić możesz go rozdrobnić na mniejsze części palcami ;).

6

Gdy warzywa i ryba będą już gotowe, połącz je z makaronem i nasionami. Dopraw ostrą papryką lub pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszaj. I gotowe! Smacznego 🙂

Makaron z łososiem wędzonym i nasionami