1 kawałek = 1 porcja
Czekoladę pokrój na w niedużą kostkę (4-5 mm). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i ksylitol wymieszaj dokładnie razem.
Ciecierzycę z dodatkiem zalewy (aquafaba, 30 ml = 2 łyżki) zblenduj na gałką pastę przy pomocy blendera lub malaksera.
Następnie dodaj masło orzechowe, aromat wnailiowy (lub 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego) i sypkie składniki z mąką. Zamieszaj łyżką, a następnie zblenduj na gładkie ciasto. Masa będzie gęsta, więc miksuj pulsacyjnie robiąc przerwy by nie spalić blendera lub wyrabiaj ciasto dłonią mocno ugniatając.
Do gotowej masy dodaj 2/3 czekolady i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki chlebowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wyłożeniu do foremki powinno mieć grubość ok 2-3 cm. Nie powinno być zbyt grubo wyłożone, ponieważ ten typ ciasta nie będzie rósł w górę jak drożdżówka. W razie potrzeby podziel ciasto na 2 mniejsze foremki. Ja użyłam dość nietypowej formy chlebowej o wymiarach 12x25 cm, ale większa keksówka też świetnie się nada.
Na wierzch wyłóż pozostałą 1/3 czekolady i wciśnij trochę kawałki w ciasto. Będzie się prezentować bardzo smakowicie po upieczeniu ;).
Piecz 35-40 minut w 180stC, bez termooobiegu (grzanie góra-dół). Podziel na odpowiednią ilość porcji/kawałków (patrz "Servings").
*Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zwróć uwagę by użyć bezglutenowych składników m.in. proszku do wypieczenia.
Ingredients
Directions
1 kawałek = 1 porcja
Czekoladę pokrój na w niedużą kostkę (4-5 mm). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i ksylitol wymieszaj dokładnie razem.
Ciecierzycę z dodatkiem zalewy (aquafaba, 30 ml = 2 łyżki) zblenduj na gałką pastę przy pomocy blendera lub malaksera.
Następnie dodaj masło orzechowe, aromat wnailiowy (lub 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego) i sypkie składniki z mąką. Zamieszaj łyżką, a następnie zblenduj na gładkie ciasto. Masa będzie gęsta, więc miksuj pulsacyjnie robiąc przerwy by nie spalić blendera lub wyrabiaj ciasto dłonią mocno ugniatając.
Do gotowej masy dodaj 2/3 czekolady i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki chlebowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wyłożeniu do foremki powinno mieć grubość ok 2-3 cm. Nie powinno być zbyt grubo wyłożone, ponieważ ten typ ciasta nie będzie rósł w górę jak drożdżówka. W razie potrzeby podziel ciasto na 2 mniejsze foremki. Ja użyłam dość nietypowej formy chlebowej o wymiarach 12x25 cm, ale większa keksówka też świetnie się nada.
Na wierzch wyłóż pozostałą 1/3 czekolady i wciśnij trochę kawałki w ciasto. Będzie się prezentować bardzo smakowicie po upieczeniu ;).
Piecz 35-40 minut w 180stC, bez termooobiegu (grzanie góra-dół). Podziel na odpowiednią ilość porcji/kawałków (patrz "Servings").
*Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zwróć uwagę by użyć bezglutenowych składników m.in. proszku do wypieczenia.