fbpx

Blondie – ciasto z ciecierzycy

AuthorKamilaDifficultyIntermediate
Yields8 Servings
Prep Time25 minsCook Time35 minsTotal Time1 hr
 240 g (1 puszka po odsączeniu) ciecierzycy konserwowanej
 30 g (2 łyżki) zalewy z ciecierzycy (aquafaby)
 100 g (5 łyżek) masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów
 2 krople aromatu wanilinowego
 120 g (0,5 szklanki) ksylitolu lub 150 g (2/3 szklanki) erytrolu
 30 g (2 łyżki) mąki gryczanej lub innej pełnoziarnistej
 ¼ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia*
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 50 g (1/2 tabliczki) czekolady gorzkiej 60-70% kakao
1

1 kawałek = 1 porcja
Czekoladę pokrój na w niedużą kostkę (4-5 mm). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i ksylitol wymieszaj dokładnie razem.

2

Ciecierzycę z dodatkiem zalewy (aquafaba, 30 ml = 2 łyżki) zblenduj na gałką pastę przy pomocy blendera lub malaksera.

3

Następnie dodaj masło orzechowe, aromat wnailiowy (lub 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego) i sypkie składniki z mąką. Zamieszaj łyżką, a następnie zblenduj na gładkie ciasto. Masa będzie gęsta, więc miksuj pulsacyjnie robiąc przerwy by nie spalić blendera lub wyrabiaj ciasto dłonią mocno ugniatając.

4

Do gotowej masy dodaj 2/3 czekolady i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki chlebowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wyłożeniu do foremki powinno mieć grubość ok 2-3 cm. Nie powinno być zbyt grubo wyłożone, ponieważ ten typ ciasta nie będzie rósł w górę jak drożdżówka. W razie potrzeby podziel ciasto na 2 mniejsze foremki. Ja użyłam dość nietypowej formy chlebowej o wymiarach 12x25 cm, ale większa keksówka też świetnie się nada.

5

Na wierzch wyłóż pozostałą 1/3 czekolady i wciśnij trochę kawałki w ciasto. Będzie się prezentować bardzo smakowicie po upieczeniu ;).

6

Piecz 35-40 minut w 180stC, bez termooobiegu (grzanie góra-dół). Podziel na odpowiednią ilość porcji/kawałków (patrz "Servings").

PODPOWIEDŹ
7

*Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zwróć uwagę by użyć bezglutenowych składników m.in. proszku do wypieczenia.

Ingredients

 240 g (1 puszka po odsączeniu) ciecierzycy konserwowanej
 30 g (2 łyżki) zalewy z ciecierzycy (aquafaby)
 100 g (5 łyżek) masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów
 2 krople aromatu wanilinowego
 120 g (0,5 szklanki) ksylitolu lub 150 g (2/3 szklanki) erytrolu
 30 g (2 łyżki) mąki gryczanej lub innej pełnoziarnistej
 ¼ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia*
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 50 g (1/2 tabliczki) czekolady gorzkiej 60-70% kakao

Directions

1

1 kawałek = 1 porcja
Czekoladę pokrój na w niedużą kostkę (4-5 mm). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i ksylitol wymieszaj dokładnie razem.

2

Ciecierzycę z dodatkiem zalewy (aquafaba, 30 ml = 2 łyżki) zblenduj na gałką pastę przy pomocy blendera lub malaksera.

3

Następnie dodaj masło orzechowe, aromat wnailiowy (lub 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego) i sypkie składniki z mąką. Zamieszaj łyżką, a następnie zblenduj na gładkie ciasto. Masa będzie gęsta, więc miksuj pulsacyjnie robiąc przerwy by nie spalić blendera lub wyrabiaj ciasto dłonią mocno ugniatając.

4

Do gotowej masy dodaj 2/3 czekolady i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki chlebowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wyłożeniu do foremki powinno mieć grubość ok 2-3 cm. Nie powinno być zbyt grubo wyłożone, ponieważ ten typ ciasta nie będzie rósł w górę jak drożdżówka. W razie potrzeby podziel ciasto na 2 mniejsze foremki. Ja użyłam dość nietypowej formy chlebowej o wymiarach 12x25 cm, ale większa keksówka też świetnie się nada.

5

Na wierzch wyłóż pozostałą 1/3 czekolady i wciśnij trochę kawałki w ciasto. Będzie się prezentować bardzo smakowicie po upieczeniu ;).

6

Piecz 35-40 minut w 180stC, bez termooobiegu (grzanie góra-dół). Podziel na odpowiednią ilość porcji/kawałków (patrz "Servings").

PODPOWIEDŹ
7

*Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zwróć uwagę by użyć bezglutenowych składników m.in. proszku do wypieczenia.

Blondie – ciasto z ciecierzycy