Całą pomarańczę wyparz chwilę we wrzątku. Zetrzyj skórkę z 1/2 owocu. Przekrój na pół i wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
Odłóż 2 łyżeczki erytrolu potrzebne do przygotowania masy serowej do dekoracji. Suche składniki i przyprawy połącz ze sobą i wymieszaj.
Jaja, olej, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj skórkę z pomarańczy (możesz też dodać 1-2 krople aromatu pomarańczowego, jeśli taki posiadasz).
Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Dodaj tartą na drobnych oczkach marchewkę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do 14 foremek. Piecz w 180 st.C, bez termoobiegu (grzanie góra-dół) przez 20-23 minuty (patyczek po wbiciu w ciasto może być minimalnie wilgotny)
W międzyczasie przygotuj masę serową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W osobnym naczyniu zblenduj na gładko twaróg z jogurtem i 2 łyżeczkami erytrolu. Dodaj roztopioną, płynną czekoladę i ponownie zblenduj.
Wstaw do lodówki na 1-2 h, tak by serek się schłodził. Czekolada stwardnieje i usztywni masę. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek udekoruj je masą. Posyp odrobina posiekanych orzechów lub skórką z pomarańczy dla ozdoby.
I gotowe. Smacznego! 🙂
*Mąkę orkiszową pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą, owsianą lub zmielone samodzielnie płatki z tych zbóż.
** Erytrol możesz zamienić na stewię lub ksylitol. Wymieniając na ten składnik na ksylitol ilość kalorii się zwiększy trochę, ale tylko o 20 kcal w jednej babeczce 🙂
Ingredients
Directions
Całą pomarańczę wyparz chwilę we wrzątku. Zetrzyj skórkę z 1/2 owocu. Przekrój na pół i wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
Odłóż 2 łyżeczki erytrolu potrzebne do przygotowania masy serowej do dekoracji. Suche składniki i przyprawy połącz ze sobą i wymieszaj.
Jaja, olej, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj skórkę z pomarańczy (możesz też dodać 1-2 krople aromatu pomarańczowego, jeśli taki posiadasz).
Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Dodaj tartą na drobnych oczkach marchewkę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do 14 foremek. Piecz w 180 st.C, bez termoobiegu (grzanie góra-dół) przez 20-23 minuty (patyczek po wbiciu w ciasto może być minimalnie wilgotny)
W międzyczasie przygotuj masę serową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W osobnym naczyniu zblenduj na gładko twaróg z jogurtem i 2 łyżeczkami erytrolu. Dodaj roztopioną, płynną czekoladę i ponownie zblenduj.
Wstaw do lodówki na 1-2 h, tak by serek się schłodził. Czekolada stwardnieje i usztywni masę. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek udekoruj je masą. Posyp odrobina posiekanych orzechów lub skórką z pomarańczy dla ozdoby.
I gotowe. Smacznego! 🙂
*Mąkę orkiszową pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą, owsianą lub zmielone samodzielnie płatki z tych zbóż.
** Erytrol możesz zamienić na stewię lub ksylitol. Wymieniając na ten składnik na ksylitol ilość kalorii się zwiększy trochę, ale tylko o 20 kcal w jednej babeczce 🙂
Leave a Reply