Suchą kaszę wysyp na dość drobne sito i przepłucz wrzącą wodą. Inna płukanie kaszy pod strumieniem wody, równocześnie mieszając i ucierając, aż woda stanie się klarowna. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki z ziarna i kasza będzie po prostu dużo smaczniejsza.
Umytą kaszę wsyp do rondelka i zalej mlekiem. Dodaj ksylitol i posiekane daktyle. Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, uważając żeby mleko nie wykipiało.
Gdy kasza mocno się rozgotuje i całość zgęstnieje, zdejmij z ognia. Dodaj ok. 100 ml wrzątku, wanilię (lub cynamon) i dokładnie zmiksuj blenderem, tak aby powstała masa przypominająca budyń. Jeśli masa nadal jest za gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie zblenduj Przelej do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno
PODPOWIEDŹ: Budyń świetnie smakuje ze świeżymi sezonowymi owocami i domową konfiturą.
Ingredients
Directions
Suchą kaszę wysyp na dość drobne sito i przepłucz wrzącą wodą. Inna płukanie kaszy pod strumieniem wody, równocześnie mieszając i ucierając, aż woda stanie się klarowna. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki z ziarna i kasza będzie po prostu dużo smaczniejsza.
Umytą kaszę wsyp do rondelka i zalej mlekiem. Dodaj ksylitol i posiekane daktyle. Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, uważając żeby mleko nie wykipiało.
Gdy kasza mocno się rozgotuje i całość zgęstnieje, zdejmij z ognia. Dodaj ok. 100 ml wrzątku, wanilię (lub cynamon) i dokładnie zmiksuj blenderem, tak aby powstała masa przypominająca budyń. Jeśli masa nadal jest za gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie zblenduj Przelej do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno
PODPOWIEDŹ: Budyń świetnie smakuje ze świeżymi sezonowymi owocami i domową konfiturą.