fbpx

Pasta pietruszkowa ze słonecznikiem

AuthorKamilaDifficultyBeginner
Yields15 Servings
Total Time10 mins
 100 g (1/4 szklanki) nasion słonecznika
 250 g (1 szklanka) wody
 10 g (1 łyżka) siemienia lnianego mielonego, najlepiej mielonego
 40 g (1 duży pęczek) świeżej natki pietruszki
 8 g (2 ząbki) czosnku
przyprawy
 3 szczypty soli
 pieprz do smaku
1

Słonecznik podpraż na złoto na suchej patelni. Przesyp do miseczki. Zalej ciepłą wodą i odstaw na co najmniej 2 h. Najlepiej przygotuj słonecznik dzień wcześniej i pozostaw w wodzie na noc.

2

Słonecznik odcedź na sitku. Zachowaj wodę z moczenia, może się jeszcze przydać do miksowania.

3

Do pojemnika blendera wrzuć słonecznik, siemię lniane, posiekany czosnek, sól, pieprz, natkę pietruszki i całość

4

Zmiksuj na gładką masę o konsystencji masła. Jeśli masa jest za sucha dodaj 1 łyżkę wody i ponownie zblenduj.

5

Przełóż do słoika lub szczelnego pojemniczka. Cześć pasty możesz śmiało zamrozić, aby dłużej zachowała trwałość.

Ingredients

 100 g (1/4 szklanki) nasion słonecznika
 250 g (1 szklanka) wody
 10 g (1 łyżka) siemienia lnianego mielonego, najlepiej mielonego
 40 g (1 duży pęczek) świeżej natki pietruszki
 8 g (2 ząbki) czosnku
przyprawy
 3 szczypty soli
 pieprz do smaku

Directions

1

Słonecznik podpraż na złoto na suchej patelni. Przesyp do miseczki. Zalej ciepłą wodą i odstaw na co najmniej 2 h. Najlepiej przygotuj słonecznik dzień wcześniej i pozostaw w wodzie na noc.

2

Słonecznik odcedź na sitku. Zachowaj wodę z moczenia, może się jeszcze przydać do miksowania.

3

Do pojemnika blendera wrzuć słonecznik, siemię lniane, posiekany czosnek, sól, pieprz, natkę pietruszki i całość

4

Zmiksuj na gładką masę o konsystencji masła. Jeśli masa jest za sucha dodaj 1 łyżkę wody i ponownie zblenduj.

5

Przełóż do słoika lub szczelnego pojemniczka. Cześć pasty możesz śmiało zamrozić, aby dłużej zachowała trwałość.

Pasta pietruszkowa ze słonecznikiem