Print Options:

Dietetyczny majonez z serka wiejskiego

Yields2 ServingsTotal Time10 mins

 400 g (2 opakowania) serka wiejskiego
 50 g (1 sztuka) jajka
 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka soku z limonki
 2 szczypty czosnku suszonego
 sól do smaku
 pieprz do smaku
1

Jajko włożyć do rondelka z zimną wodą. Podgrzać i gotować 7 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie jajko przelać zimną wodą i od razu obrać, zanim zdąży wystygnąć (jajko musi być ciepłe!).

2

W czasie kiedy jajko się gotuje w miseczce wymieszać serek wiejski (razem ze śmietanką), musztardę, sok cytryny, sok z limonki, sól i pieprz.

3

Do masy włożyć jajko i rozdrobnić je na mniejsze kawałki. Całość zmiksować blenderem na bardzo gładką masę, bez żadnych grudek. Doprawić do smaku tak by był jak najbardziej zbliżony do majonezu.

Nutrition Facts

Servings 2