Dojrzałe, słodkie, miękkie śliwki przekrój na połówki.
Wrzuć do średniej wielkości garnka. Wlej 0,5 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia często mieszając. Duś 5-10 minut pod przykryciem. Kiedy śliwki się rozpadną gotuj je na małym ogniu bez przykrycia, aż zgęstnieją (ok. 20-30 min).
Kiedy masa będzie już dość gęsta zdejmij z ognia i zmiksuj przy pomocy blendera. Ja zwykle nie blenduję dokładnie, tylko zostawiam trochę cząstek owoców. Oczywiście możesz też zmiksować na gładko, jeśli tak wolisz. Postaw z powrotem na ogień. Dodaj połamaną gorzką czekoladę (60-80%).
Ksylitol wymieszaj z pektyną i dodawaj stopniowo do dżemu cały czas mieszając.
Dżem doprowadź do delikatnego wrzenia i chwilę gotuj mieszając cały czas. Następnie do czystych małych słoiczków wlewaj gorący krem. Oczyść brzegi i od razu zakręcaj. Mocno zakręcony słoik postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia np. na desce lub na parapecie.
Serving Size 30 g = 2 łyżeczki (2x15 g) lub 1 łyżka (30 g)
Servings 0
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.