Sałatka z grillowanymi szparagami i fetą

sałatka z grillowanymi szparagami i fetą
sałatka z grillowanymi szparagami i fetą

AuthorKamilaDifficultyBeginner
Yields1 Serving
Total Time15 mins
 180 g (1/2 pęczka) szparagów zielonych świeżych
 50 g (1/4 opakowania) sera feta
 40 g (1/2 główki) sałaty rzymskiej mini lub innej sałaty
 120 g (6 sztuk) pomidorków koktajlowych
 10 g (1 łyżka) oliwy extra vergin
 10 g (1 łyżka) płatków migdałowych
przyprawy
 szczypta soli
 szczypta pieprzu
 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
1

Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 wysokości). Nasmaruj szparagi oliwą i przypraw szczyptą soli.

2

Grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym (lub na grillu tradycyjnym zawinięte w folię aluminiową) 6-8 min z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości. Szparagi powinny zmięknąć i się zarumienić, ale nie przypalić (grillować tak, aby nie powstały czarne ślady).

3

Sałatę wyłóż na talerz. Pomidorki przekrój na pół. Ułóż na sałacie pomidorki, szparagi i rozdrobnioną fetę.

4

Przypraw świeżo mielonym pieprzem i czarnuszką.

5

Płatki migdałowe wsyp na suchą patelnię. Praż je, aż się zarumienią. Posyp po sałatce.

podpowiedź
6

Płatki migdałowe podpraż od razu w większej ilości i przesyp do słoiczka lub szczelnego pojemniczka. Uważaj aby ich za bardzo nie przyprażyć - przypalone migdały będą miały gorzki smak.

Ingredients

 180 g (1/2 pęczka) szparagów zielonych świeżych
 50 g (1/4 opakowania) sera feta
 40 g (1/2 główki) sałaty rzymskiej mini lub innej sałaty
 120 g (6 sztuk) pomidorków koktajlowych
 10 g (1 łyżka) oliwy extra vergin
 10 g (1 łyżka) płatków migdałowych
przyprawy
 szczypta soli
 szczypta pieprzu
 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)

Directions

1

Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 wysokości). Nasmaruj szparagi oliwą i przypraw szczyptą soli.

2

Grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym (lub na grillu tradycyjnym zawinięte w folię aluminiową) 6-8 min z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości. Szparagi powinny zmięknąć i się zarumienić, ale nie przypalić (grillować tak, aby nie powstały czarne ślady).

3

Sałatę wyłóż na talerz. Pomidorki przekrój na pół. Ułóż na sałacie pomidorki, szparagi i rozdrobnioną fetę.

4

Przypraw świeżo mielonym pieprzem i czarnuszką.

5

Płatki migdałowe wsyp na suchą patelnię. Praż je, aż się zarumienią. Posyp po sałatce.

podpowiedź
6

Płatki migdałowe podpraż od razu w większej ilości i przesyp do słoiczka lub szczelnego pojemniczka. Uważaj aby ich za bardzo nie przyprażyć - przypalone migdały będą miały gorzki smak.

Sałatka z grillowanymi szparagami i fetą