Budyń jaglany z wanilią

budyń jaglany z wanilią
budyń jaglany z wanilią

AuthorKamilaDifficultyBeginner
Yields2 Servings
Total Time20 mins
 90 g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej suchej
 375 ml (1 1/2 szklanki) mleka krowiego lub napoju roślinnego (mi najbardziej budyń na mleku z owsianym)
 20 g (4 sztuki) daktyle suszone
 10 g (2 łyżeczki) ksylitolu lub erytrolu
opcjonalnie
 1 laska wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
1

Suchą kaszę wysyp na dość drobne sito i przepłucz wrzącą wodą. Inna płukanie kaszy pod strumieniem wody, równocześnie mieszając i ucierając, aż woda stanie się klarowna. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki z ziarna i kasza będzie po prostu dużo smaczniejsza.

2

Umytą kaszę wsyp do rondelka i zalej mlekiem. Dodaj ksylitol i posiekane daktyle. Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, uważając żeby mleko nie wykipiało.

3

Gdy kasza mocno się rozgotuje i całość zgęstnieje, zdejmij z ognia. Dodaj ok. 100 ml wrzątku, wanilię (lub cynamon) i dokładnie zmiksuj blenderem, tak aby powstała masa przypominająca budyń. Jeśli masa nadal jest za gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie zblenduj Przelej do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno

PODPOWIEDŹ: Budyń świetnie smakuje ze świeżymi sezonowymi owocami i domową konfiturą.

Ingredients

 90 g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej suchej
 375 ml (1 1/2 szklanki) mleka krowiego lub napoju roślinnego (mi najbardziej budyń na mleku z owsianym)
 20 g (4 sztuki) daktyle suszone
 10 g (2 łyżeczki) ksylitolu lub erytrolu
opcjonalnie
 1 laska wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego

Directions

1

Suchą kaszę wysyp na dość drobne sito i przepłucz wrzącą wodą. Inna płukanie kaszy pod strumieniem wody, równocześnie mieszając i ucierając, aż woda stanie się klarowna. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki z ziarna i kasza będzie po prostu dużo smaczniejsza.

2

Umytą kaszę wsyp do rondelka i zalej mlekiem. Dodaj ksylitol i posiekane daktyle. Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, uważając żeby mleko nie wykipiało.

3

Gdy kasza mocno się rozgotuje i całość zgęstnieje, zdejmij z ognia. Dodaj ok. 100 ml wrzątku, wanilię (lub cynamon) i dokładnie zmiksuj blenderem, tak aby powstała masa przypominająca budyń. Jeśli masa nadal jest za gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie zblenduj Przelej do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno

PODPOWIEDŹ: Budyń świetnie smakuje ze świeżymi sezonowymi owocami i domową konfiturą.

Budyń jaglany z wanilią