Muffinki bananowe bez cukru

AuthorKamila
Yields15 Servings
 480 g (4 sztuki) mocno dojrzałych bananów bez skórki
 100 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła klarowanego (płynne, ale nie gorące)
 100 g (2 sztuki) jajka
 125 ml (0,5 szklanki) mleka krowiego lub roślinnego
 250 g mąki owsianej pełnoziarnistej
 2 g (0,5 łyżeczki) sody oczyszczonej
 4 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
 6 g (1,5 łyżeczki cynamonu)
 50 g (0,5 szklanki) posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
1

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i orzechy dokładnie wymieszaj w miseczce.

2

W wysokiej misce trzy banany dokładnie zblenduj lub rozdrobnij widelcem na gładką masę. Dodaj jajka i olej. Miksuj, aż powstanie gładka masa.

3

Dodaj suche składniki. Wymieszaj dokładnie łyżką. Odstaw na ok. 5 minut (płatki owsiane wchłoną część wilgoci przez co masa zgęstnieje).

4

Dodaj mleko (1/2 szklanki lub trochę więcej, jeśli masa jest bardzo sucha) i zmiksuj dokładnie. Masa powinna mieć lejącą się, budyniową konsystencję.

5

Jednego banana pokrój na pół talarki o grubości 0,5-1 cm. Nałóż po 1 łyżce ciasta na dno foremek (ja używam sylikonowych, ale mogą być papierowe), na masę połóż 2-3 kawałeczki banana i zalej z wierzchu ciastem do ok. 3 mm od górnej krawędzi foremki. Dla ozdoby posyp z wierzchu płatkami owsianymi.

6

Piecz 20-25 minut w 200'C z termoobiegiem lub góra-dół. Po wystudzeniu zamrozić część wypieku w szczelnych woreczkach. Dzięki temu wytrwają do następnej specjalnej okazji, a Ty będziesz mieć mniej roboty 😉

Ingredients

 480 g (4 sztuki) mocno dojrzałych bananów bez skórki
 100 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła klarowanego (płynne, ale nie gorące)
 100 g (2 sztuki) jajka
 125 ml (0,5 szklanki) mleka krowiego lub roślinnego
 250 g mąki owsianej pełnoziarnistej
 2 g (0,5 łyżeczki) sody oczyszczonej
 4 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
 6 g (1,5 łyżeczki cynamonu)
 50 g (0,5 szklanki) posiekanych orzechów laskowych lub migdałów

Directions

1

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i orzechy dokładnie wymieszaj w miseczce.

2

W wysokiej misce trzy banany dokładnie zblenduj lub rozdrobnij widelcem na gładką masę. Dodaj jajka i olej. Miksuj, aż powstanie gładka masa.

3

Dodaj suche składniki. Wymieszaj dokładnie łyżką. Odstaw na ok. 5 minut (płatki owsiane wchłoną część wilgoci przez co masa zgęstnieje).

4

Dodaj mleko (1/2 szklanki lub trochę więcej, jeśli masa jest bardzo sucha) i zmiksuj dokładnie. Masa powinna mieć lejącą się, budyniową konsystencję.

5

Jednego banana pokrój na pół talarki o grubości 0,5-1 cm. Nałóż po 1 łyżce ciasta na dno foremek (ja używam sylikonowych, ale mogą być papierowe), na masę połóż 2-3 kawałeczki banana i zalej z wierzchu ciastem do ok. 3 mm od górnej krawędzi foremki. Dla ozdoby posyp z wierzchu płatkami owsianymi.

6

Piecz 20-25 minut w 200'C z termoobiegiem lub góra-dół. Po wystudzeniu zamrozić część wypieku w szczelnych woreczkach. Dzięki temu wytrwają do następnej specjalnej okazji, a Ty będziesz mieć mniej roboty 😉

Muffinki bananowe bez cukru