loading

7 marca 2016

ZUPA Z JARMUŻEM I ORZECHAMI

Rewelacyjna zupa!? Musicie koniecznie spróbować, duży zastrzyk minerałów i porcja błonnika w jednym niepozornym talerzu pysznej, gorącej zupki.(u mnie ta zupa od razu wskoczyła na podium na liście ulubionych zup!?)

BONUS!: wapń, magnez, potas, wit. A, pełnowartościowe białko, żelazo, cynk, mangan

w 1 porcji:
Energia: 306 kcal
Białko: 17,5 g
Węglowodany: 36,6 g
Tłuszcze:  11,5 g
Błonnik: 6,7 g

przepis na ok. 6 porcji:
380g piersi z indyka lub 1 duża pierś z kurczaka
¼ selera (250g)
2 średnie pietruszki (180g)
4średnie marchewki (330g)
1 cebula (75g)
1 opakowanie jarmużu (200g)
700g ziemniaków
2 litry wody
2 ząbki czosnku
½ małej cytryny
sól, pieprz, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki kardamonu, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, gałka muszkatołowa

Mięso umyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Seler, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę obrać, wrzucić do garnka. Dodać czosnek, sól, ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę i kardamon. Całość gotować do  miękkości, aż warzywa zmiękną. W między czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa będą miękkie wyjąć mięso i marchewkę. Wrzucić do zupy ziemniaki i dalej gotować.
Jarmuż rozdrobnić na mniejsze części (można też odciąć grube łodyżki). Ugotowaną marchew pokroić w krążki, mięso pokroić w kostkę i odstawić.
Gdy ziemniaki będą już miękkie wyłowić ziele angielskie i liść laurowy. Resztę składników zmiksować blenderem na gładki, rzadki krem. Do garnka wrzucić poszatkowany jarmuż. Gotować ok. 10 minut aż liście zmiękną, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Do zupy wrzucić pokrojoną marchewkę i mięso. Podawać z posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!?

zupa z jarmużu

Twój adres email nie będzie publikowany