loading

15 czerwca 2016

SZYBKA SAŁATKA CZERWCOWA

Dzisiaj kolejna propozycja dla wszystkich zajadaczy truskawek? Teraz kiedy ich ceny spadły, można sobie pozwolić na wciskanie tych wartościowych owoców do jadłospisu od rana do wieczora! Poniżej znajdziecie przepis na lekką i orzeźwiającą sałatkę do pracy, szkoły czy na podróż. W sam raz na gorące dni, których ostatnio jest coraz więcej☀ Koniecznie spróbujcie tego połączenia!

Kiedyś używanie w kuchni truskawek zawsze kojarzyło mi się z ciastami, kompotami i mieszaniem ze śmietaną i cukrem. Na szczęście w między czasie dowiedziałam się tego i owego o odżywianiu 😉 i nabrałam odwagi w kuchni, tak, że teraz nie boję się łączyć różnych smaków. Dzięki temu posiłki mogą być jeszcze bardziej różnorodne i wartościowe!

BONUS!: wit. C, wapń, kwas foliowy, potas, cynk, fluor, wit. A, E i z grupy B, fosfor, selen, błonnik, pełnowartościowe białko

w 1 porcji:
Energia: 297 kcal
Białko: 27,6 g
Węglowodany: 36,7 g
Tłuszcze: 6,26 g
Błonnik: 6,7 g

przepis na 1 porcję:
250 g truskawek
½ długiego ogórka lub 1 średni ogórek gruntowy (100 g)
½ opakowania chudego twarogu klinek (125 g)
2 garści mixu sałat (50 g)
1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
1 łyżeczka miodu

Truskawki i twaróg pokroić na mniejsze części. Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Na sałatę wyłożyć wszystkie składniki i polać miodem.

Smacznego!?

foto

Tagi: , , , , ,

Twój adres email nie będzie publikowany