loading

27 lipca 2016

SAŁATKA Z BOTWINKĄ I PORZECZKAMI

Szybka, prosta i pyszna, słatka idealna na gorące dni ☀ Delikatna słodycz buraczków i marchewki przełamana kwaskowatą porzeczką – idealne połaczenie. Ależ ja to wykminiłam! ?

BONUS!: wit. C, A, β-karoten, K, z grupy B, potas, luteina, żelazo niehemowe,  magnez, mangan, miedź, cynk, błonnik

w 1 porcji:
Energia: 258 kcal
Białko: 5,6 g
Węglowodany: 22,8 g
Tłuszcze: 17 g
Błonnik: 4,3 g

przepis na 1 porcję:
½ pęczka liści botwinki (50 g)
½ marchewki (ok. 30 g)
50 g porzeczek czerwonych
15 g orzechów nerkowca (uprażonych na suchej patelni)
100 g ugotowanych buraczków (ja ugotowałam te z botwinki)
sos: 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich + 1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka octu balsamicznego + szczypta soli + pieprz

Całą marchewkę obierz. Przeciągaj obieraczkę wzdłuż marchewki od jednego końca do drugiego tworząc płaskie wstęgi. Botwinkę i porzeczki umyj i osusz. Liście porwij na mniejsze części i wyłóż na głęboki talerz. Paski marchewki zawiń w ślimaczki i poukładaj na liściach, pomiędzy nimi połóż pokrojone buraczki. Posyp porzeczkami i orzechami, a bezpośrednio przed podaniem polej sosem.

Smacznego! ?

DSC_0435 kopia png

 

Tagi: , , , , , , , ,

Twój adres email nie będzie publikowany