loading

30 stycznia 2016

Pstrąg pieczony z batatami

Bardzo intensywny dzień – to i obiad musi być konkretny 🙂 Ale nie tylko energia tu jest ważna. Zerknijcie na BONUS, żeby sprawdzić co zyskujecie wsuwając takie pyszności!?

BONUS! : witamina D, omega-3, witamina A, jod, pełnowartościowe białko, potas, magnez

Energia: 630 kcal
Białko: 63 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 27,5 g

1 patroszony pstrąg tęczowy bez głowy (250g po upieczeniu)
1 średniej wielkości batat (120 g po upieczeniu)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (najlepiej aplikować z butelki ze spryskiwaczem)
1 ząbek czosnku
1/3 natki pietruszki
½ małej cytryny
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka

Pstrąga przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, odstawiamy do lodówki. Bataty dokładnie myjemy czysta szczoteczką lub szorstką stroną gąbki kuchennej, odcinamy twarde części i zgrubienia. Kroimy w słupki o boku ok. 1cm. wrzucamy do miski i spryskujemy/polewamy oliwą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia (na blaszce do pieczenia). Pstrąga wyjmujemy z lodówki faszerujemy natką pietruszki (nie trzeba siekać) pokrojonym na kawałki czosnkiem i polewamy łyżką soku z cytryny. Tak przygotowaną rybe zawijamy w sreberko i kładziemy na blaszce razem z batatami.
Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Po tym czasie odwijamy pstrąga, zwiększamy temperaturę do 190-200°C i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.
Przed podaniem pstrąga skrapiamy jeszcze raz cytryną.

Smacznego!

Twój adres email nie będzie publikowany