loading

29 lutego 2016

POTRAWKA WARZYWNA Z INDYKIEM/KURCZAKIEM

Historia prawdziwa: kiedyś przy stoisku z warzywami w Biedronce, sięgając po seler naciowy?, zaczepiła mnie pewna starsza Pani?, pytając: a do czego to ja używam tego selera? Bo ona też by kupiła, ale  nie wie co znim potem zrobić! Jeżeli mieliście kiedyś podobną rozkminę…  to voilà! Danie z serii „wszystko co znalazłam w kuchni”. Ja akurat użyłam piersi z indyka, którą wygrzebałam z zamrażarki, ale pierś z kurczaka też się świetnie nada.

W mojej wersji olej i nasiona nadają daniu bardzo charakterystycznego sezamowego smaku, dzięki czemu potrawka nie smakuje jak ryba po grecku ? (nie wiem jak wam, ale mi duszona  marchewka zawsze przywołuje wspomnienie świątecznej ryby po grecku…). Możecie też spokojnie użyć innego oleju, tylko wtedy aromat sezamu będzie mniej intensywny.

BONUS!: pełnowartościowe białko, błonnik, β-karoten, potas, wit. B12, fosfor, selen, niacyna, magnez

w 1 porcji:
Energia: 435 kcal
Białko: 30 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze:  11,8 g
Błonnik: 11 g

przepis na 2 porcje:
250 g piersi z indyka lub 1 pierś kurczaka
2 marchewki (200g)
½ papryki (100g)
4 pałki selera naciowego (100g)
1 łyżka sezamu
1 łyżka oleju sezamowego (jeżeli nie macie może być oliwa/masło klarowane/olej kokosowy)
1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
sól, pieprz, imbir mielony, kardamon mielony, sos sojowy

Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z 1-2 łyżkami sosu sojowego i szczypta pieprzu (jeżeli nie masz sosu, użyj soli i pieprzu). Odstawić do lodówki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobne słupki. Paprykę drobno pokroić. Odciąć białe końce selera naciowego i drobno pokroić. Mięso wrzucić na rozgrzany na patelni olej i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już podsmażone, ale soczyste w środku dodać warzywa. Wlać ¼ szklanki wody, dodać sól, pieprz, imbir, kardamon i dalej dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W miedzy czasie ugotować kaszę na sypko, według przepisu na opakowaniu (nie rozgotowywać!). Kiedy warzywa trochę zmiękną dodać sezam (przyprawić jeszcze raz jeżeli będzie taka potrzeba) i smażyć, mieszając co jakiś czas, aż woda odparuje. Warzywa nie powinny być rozgotowane, ale lekko twarde (czyli al dente). Podawać na kaszy jaglanej lub wymieszać wszystko razem na patelni.

Smacznego!?

potrawka z indyka 1

 

Komentarze

  • Luty 29, 2016 przez Dzasta

    Dzasta

    Juz wiem co będzie na obiad ?

    • Marzec 3, 2016 przez kamilajedynak@o2.pl

      kamilajedynak@o2.pl

      No to smacznego życzę!;)

Twój adres email nie będzie publikowany