loading

27 stycznia 2016

Pieczone warzywa z dipem czosnkowym

Szybki i prosty podwieczorek, który świetnie sprawdzi się też na imprezie. Delikatna słodycz warzyw pysznie kontrastuje z ostrym smakiem czosnku. Pycha! 🙂
BONUS!: błonnik, beta-karoten, potas, witamin C

Energia: 219 kcal
Białko: 7,5 g
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 12 g
Błonnik: 5 g

1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka
1 średni burak
1 łyżka oliwy z oliwek (najlepiej aplikować z butelki ze spryskiwaczem)
½ kubeczka jogurtu naturalnego (90 g)
1 mały zabek czosnku
1/3 natki pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do tzatziki (lub po prostu więcej czosnku ;)), tymianek

Warzywa dokładnie myjemy czystą szczoteczką lub szorstką stroną gąbki i odcinamy twarde części i zgrubienia. Kroimy w słupki o boku ok. 1cm. wrzucamy do miski i spryskujemy/polewamy oliwą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Buraki wykładamy na papier do pieczenia, na dużej blaszce. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 10 minut. Następnie dokładamy resztę warzyw i pieczemy kolejne 20-30 minut.
W między czasie przygotowujemy dip. Do jogurtu wyciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy posiekaną natke pietruszki, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy do tzaziki. Warzywa są gotowe gdy możemy łatwo nabić je na widelec, a skórka jest złocista.

Smacznego!posiłek 1

Twój adres email nie będzie publikowany