loading

28 stycznia 2016

Pad Thai Light

W Biedronce azjatycki tydzień, więc i ja skusiłam się na coś egzotycznego 😉 Myślę, że to danie to dobra opcja dla tych, którzy nie czują się pewnie w orientalnej kuchni. Proste składniki i proste wykonanie. Szybko, łatwo, ale też niecodziennie.  Nie bójcie się i próbujcie swych sił!

BONUS! : błonnik, potas, pełnowartościowe białko, witamina C

w 1 porcji
Energia: 458 kcal
Białko: 30 g
Węglowodany: 57 g
Tłuszcze: 12 g
Błonnik: 5 g

przepis na 2 porcje
½ opakowania makaronu ryżowego (100g)
300g piersi z indyka
½ małej cukinii
½ kalarepy
½ cebuli
½ czerwonej papryki
½ pęczka szczypiorku
2-3 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 limonka
2-3 łyżki sosu sojowego
pieprz, ostra papryka

Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego, ostra papryką, pieprzem i odstawiamy do lodówki. Cukinię i kalarepę drobno siekamy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Paprykę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Korzeń imbiru ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub drobno siekamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie na patelnię przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy imbir i całość przez chwilę obsmażamy na niedużym ogniu. Wrzucamy cebulę i paprykę, po 2-3 minutach dodajemy cukinię i kalarepę. Dusimy przez kilka minut aż warzywa trochę zmiękną (jeżeli jest taka potrzeba można dodać 1-2 łyżki wody, aby warzywa się nie przypalały). Na patelnię dodajemy zamarynowanego indyka, sezam, startą skórkę z ½ limonki, sok z ½ limonki i 1 łyżkę sosu sojowego. Zwiększamy ogień i co jakiś czas mieszając smażymy aż indyk będzie gotowy, a woda odparuje (jeżeli macie drugą teflonową patelnię, możecie indyka po prostu obsmażyć osobno i wymieszać później z warzywami). Na koniec wrzucamy szczypiorek i makaron. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i papryką wedle uznania.

Smacznego! <3DSC_0329 kopia

Twój adres email nie będzie publikowany