loading

16 marca 2016

MASEŁKO KANAPKOWE ZE SŁONECZNIKA I PIETRUSZKI

Nie używam masła, ani margaryn do smarowania pieczywa już od kilku lat, ale ostatnio odkryłam dobrodziejstwo past i masełek ziołowych!? Dodają zwykłej kanapce smaku i aromatu, a przy tym są kopalnią mierałów i witamin, których próżno szukać w zwykłym maśle. Ponieżej podaję przepis na super szybkie i super smaczne smarowidło ze słonecznika ? i pietruszki ?, które nie tylko dodaje smaczku, ale też dzięki zawartych w nim składnikach wspomaga odporność, włosy, paznokcie oraz obronę przed wolnymi rodnikami.

BONUS!: wit. C, żelazo, wapń, potas, wit. K, cynk, selen, mangan, miedź, foliany, wit. A, antyoksydanty, wit. E

w 1 porcji (1 pełna łyżeczka = 15g):
Energia: 38 kcal
Białko: 1,6 g
Węglowodany: 1,3 g
Tłuszcze:  2,8 g
Błonnik: 0,4 g

¼ szklanki nasion słonecznika (100g)
½ szklanki wody (100-125 ml)
1 łyżka siemienia lnianego
mały pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki)
1/3 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Słonecznik podprażyć na złoto na suchej patelni. Wystudzić. Do blendera/miseczki wrzucić słonecznik, siemię lniane, kurkumę, przeciśnięty przez praskę (lub posiekany) czosnek, 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, posiekaną pietruszkę i całość zalać wodą. Zmiksować na gładką masę o konsystencji masła. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodać odrobinę wody. Przełożyć do zamykanego pojemniczka.

Smacznego!?

pasta słonecznikowa

 

Komentarze

  • Marzec 16, 2016 przez Nati

    Nati

    Do pełnego szczęścia brakuje mi tylko wersji do wydruku 😉

    • Marzec 16, 2016 przez kamilajedynak@o2.pl

      kamilajedynak@o2.pl

      Ok! postaram się wprowadzić taką opcję:)

Twój adres email nie będzie publikowany