loading

23 lutego 2016

MAŁŻE W MAKARONIE

Moja pierwsza przygoda z małżami ? w kuchni była pełna niepewności i wątpliwości. Jednak jej finał był przepyszny, dlatego teraz bez strachu sięgam w markecie po świeże małże. Małże lubią prostotę, dlatego też nie ma co przekombinowywać. Małże + warzywa + makaron = pyszny obiadek?  Owoce morza są źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 oraz jodu, a przy tym są niskokaloryczne. Polecam spróbować! ?

BONUS!: magnez, potas, jod, cynk, kwasy omega-3, pełnowartościowe białko,

1 porcja:
Energia: 267 kcal
Białko: 16 g
Węglowodany: 33 g
Tłuszcze:  9,5 g
Błonnik: 4,7 g

przepis na 4 porcje:
1 kg świeżych małży
200 g makaronu pełnoziarnistego wstęgi lub spaghetti
2 małe cebule (110g)
1 mała cukinia (300g)
½ dużej papryki (140g)
1 mały por (100g)
1 puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, majeranek, bazylia

Na początek cebule obieramy, a resztę warzyw dokładnie myjemy. Cebule i por drobno siekamy. Cukinię i paprykę kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i powoli obsmażamy cebulę i por. Gdy już trochę zmiękną dodajemy cukinię, paprykę i dusimy pod przykryciem. W między czasie małże myjemy pod bieżącą, zimną wodą i oczyszczamy skorupki z nalotu i innych zanieczyszczeń (w razie problemów polecam sprawdzić, jak się to robi na youtube;)). Nastawiamy do gotowania makaron. Kiedy warzywa są już lekko miękkie dodajemy do nich pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy małże. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystkie małże szeroko się otworzą dodajemy ugotowany al dente makaron. Małże, które pozostały zamknięte trzeba niestety wyjąć z garnka i wyrzucić.

Smacznego!?

mule 2

Komentarze

  • Luty 24, 2016 przez Serwis ogłoszeń

    Serwis ogłoszeń

    Bardzo ciekawe danie 🙂

Twój adres email nie będzie publikowany