loading

9 lutego 2016

MAKARON Z WARZYWAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Lekki obiadek raz!

Smacznego

BONUS!: omega-3, magnez, witamina B3, błonnik, potas, witamina A

w 1 porcji:
Energia: 472 kcal
Białko: 21,3 g
Węglowodany: 50,5 g
Tłuszcze: 20,1 g
Błonnik: 11,2 g

przepis na 3 porcje:
200 g suchego makaronu pełnoziarnistego
1 cukinia (ok.300g)
1 duża papryka czerwona (ok. 260g)
½ cebuli
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
1 opakowanie łososia wędzonego (100g)
sól, pieprz, ostra papryka, oregano

Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. W czasie kiedy makaron się gotuje, na suchej patelni prażymy na złoty kolor pestki dyni i słonecznika. Uważajcie, żeby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. Uprażone nasiona odstawiamy do osobnego naczynia. Po ugotowaniu makaronu, odcedzamy go i mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek, żeby się nie sklejał. Cebulę drobno siekamy, a cukinię kroimy w pół talarki o grubości ok. 1 cm. Paprykę kroimy do podobnej wielkości jak kawałki cukinii. Na rozgrzaną patelnię (z nieprzywierającą powierzchnią – teflonową lub inną) wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, a następnie dodajemy cebulę i podsmażamy. Gdy będzie już miała złoty kolor dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę smażymy, a następnie dodajemy paprykę z cukinią, troszkę solimy (żeby warzywa zaczęły puszczać wodę), przykrywamy i dusimy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy, aż warzywa zmiękną. Jeżeli jest taka potrzeba możecie dodać 2-3 łyżki wody, żeby warzywa się nie przypalały. Dodajemy pokrojonego na nieduże kawałki wędzonego łososia (można go też rozdrobnić palcami, jeśli nie boicie się pobrudzić rąk;)). Warzywa powinny być po nakłuciu widelcem lekko twarde (tzn. al dente). Nie rozgotowujcie ich na miazgę! Gdy warzywa i ryba będą już gotowe, łączymy je w jednym garnku/na patelni z makaronem i nasionami. Przyprawiamy szczyptą soli, ostrą papryką, oregano i dokładnie mieszamy. Gotowe!?

DSC_0364 kopia

Twój adres email nie będzie publikowany