loading

15 kwietnia 2016

KONFERENCJA – ŻYWIENIE W ONKOLOGII

Wiele osób niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, że dietetyk potrafi udzielić pomocy nie tylko w sytuacji kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy przed nadchodzącym latem ☀  lub szybciej przybrać trochę masy mięśniowej ćwicząc na siłowni ?. W rzeczywistości jest to niewielki kawałek wiedzy i umiejętności jaką posiada dyplomowany dietetyk. Studia na Uniwersytecie Medycznym przygotowują do pracy nie tylko z osobami aktywnymi fizycznie, ale szczególnie skupiają się na terapii żywieniowej szerokiej gamy schorzeń ? oraz wspomagania żywieniowego w różnych stanach fizjologicznych organizmu (np. ciąża i karmienie piersią). Jedną z sytuacji w których dietetyk może istotnie zwiększyć szanse na powodzenie terapii oraz poprawić jakość życia chorego jest choroba nowotworowa. Właśnie dlatego postanowiłam napisać tą krótką relację z konferencji naukowej w której miałam przyjemność uczestniczyć w miniony weekend.

Konferencja „Żywienie w onkologii” odbyła się w Gdyni w ramach cyklu spotkań „Współczesna Terapia Żywieniowa” organizowanego przez Gdański Uniwersytet Medyczny oraz Szpital Morski im. PCK . W czasie trwania wykładów poruszane były tematy związane z profilaktyką, zaburzeniami odporności oraz powikłaniami leczenia choroby nowotworowej. Jednak najważniejszym i najczęściej pojawiającym się zagadnieniem było rozwijające się w czasie przebiegu choroby niedożywienie. Niedożywienie to, nazywane kacheksją nowotworową, pojawia się nie tylko z powodu zmniejszonego przyjmowania pokarmów przez chorego, ale przede wszystkim z powodu samej obecności nowotworu. Guz powoduje nasilenie metabolizmu oraz (w uproszczeniu) podkrada energię i składniki odżywcze zdrowym tkankom. Nie tylko guz, ale także leczenie choroby (chemio i radioterapia) wpływa na pogłębianie niedożywienia, poprzez wywoływanie dolegliwości takich jak nudności, wymioty, biegunki, zmiany odczuwania smaku i zaburzenia odczuwania zapachów.
Niestety jeszcze nie odkryto diety która wyleczyłaby raka. Głośne w ostatnich latach terapie, takie jak dieta Garsona i dieta Budwig, nie wykazały skuteczności w żadnym z przeprowadzonych standaryzowanych badań naukowych. Diety te są nie tylko nieskuteczne, ale też nie zawierają odpowiedniej ilości składników odżywczych i mikroelementów potrzebnych organizmowi do walki z chorobą.

Co zatem może zdziałać dietetyk w tej sytuacji? Badania jednoznacznie pokazują, że pacjent dobrze odżywiony lepiej rokuje i ma lepsze wyniki leczenia nowotworu! Odpowiednio zbilansowana (dla potrzeb walczącego z chorobą organizmu) dieta pozwala zahamować rozwój kacheksji, a także wpływa na lepsze samopoczucie pacjenta. Techniki kulinarne oraz cały proces spożywania posiłku dobry dietetyk będzie potrafił dobrać tak, aby pacjent był w stanie zjeść jak najwięcej z zaplanowanego pełnowartościowego dania.
Jeszcze więcej możemy zdziałać… u ludzi zdrowych! Bo jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć? Pełnowartościowa, urozmaicona, dobrej jakości dieta, w swojej strukturze zbliżona do klasycznej diety śródziemnomorskiej, będzie znacząco zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów, a szczególnie raka jelita grubego, prostaty oraz żołądka.

Na koniec powiem jeszcze tylko, że najprostszym sposobem zapobiegania wystąpieniu nowotworu jest stosowanie kilku zasad, które przygotował American Institute for Cancer Research (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem):

  1. Staraj się zachować wagę w dolnej granicy normy dla Twojego wzrostu (unikaj zarówno nadwagi jak i niedowagi).
  2. Bądź aktywny fizycznie co najmniej 30 minut dziennie. Ogranicz  nawyki, które nie wymagają ruchu (np. oglądnie telewizji).
  3. Unikaj słodzonych soków i napojów. Ogranicz spożycie żywności wysokokalorycznej.
  4. Jedz więcej różnorodnych warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz nasion roślin strączkowych.
  5. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny) oraz unikaj przetworzonego mięsa.
  6. Jeśli spożywasz alkohol ogranicz jego ilość do 2 drinków (mężczyźni)/ 1 drinka (kobiety) dziennie.
  7. Ogranicz spożycie solonych produktów oraz żywności przetworzonej z solą.
  8. Nie używaj suplementów diety jako ochrony przed wystąpieniem nowotworu.

+ Kobiety powinny karmić wyłącznie piersią przez co najmniej pierwsze 6 miesięcy życia dziecka.
+ Osoby które zakończyły leczenie nowotworu także powinny stosować powyższe zalecenia.

Zasady sa jasne i proste, a w dodatku pokrywają sie z zaleceniami zdrowego stylu życia, dlatego nie ma co szukać wymówek i już od dziś zacząć dbać o sowoje zdrowie! ☺

konferencja 2

konferencj 1

Twój adres email nie będzie publikowany