loading

13 czerwca 2016

POSZERZANIE HORYZONTÓW W KATOWICACH

Ostatnio wiele się dzieje (i to jest dobre!?), ale nie starcza mi czasu, żeby się wszystkim na bieżąco z wami dzielić! Jednym z takich wydarzeń jest świetna konferencja „Evidence-Based Nutrition – Żywienie Oparte na Dowodach Naukowych” w Katowicach na której w ostatnim czasie miałam przyjemność być i się dokształcać. Poruszane były bardzo ciekawe tematy, w tym:

Mikroflora jelitowa – jest to temat, ostatnimi czasy wywoływany do tablicy, nie tylko przy schorzeniach układu pokarmowego. Okazuje się,  że skład bakteryjny naszej prywatnej mikroflory jelitowej może wpływać na częstsze występowanie alergii, otyłości czy cukrzycy. Naukowcy zakasali rękawy i zabrali się do intensywnych badań, jednak jak dotąd niewiele teorii udało się potwierdzić. Pozostaje nam tylko być cierpliwym i śledzić dalsze doniesienia w tym temacie J

Gluten i dieta bezglutenowa – bardzo modna ostatnio dieta bezglutenowa bezsprzecznie przynosi korzyści w niektórych chorobach czy stanach (np. celiakia), jednak jest to sposób, który jest bardzo wymagający i nieprawidłowo stosowany może przynieść szkodę, zamiast spodziewanych korzyści.

Insulinooporność – insulinooporność jest to stan który poprzedza wystąpienie cukrzycy typu II. To moment w którym organizm wszystkimi siłami stara się walczyć z nadmiarem cukru we krwi. Taka ostatnia prosta przed cukrzycą. Jeszcze nie można zdiagnozować cukrzycy i nie zauważamy widocznych jej objawów, ale organizm jest już mocno nadwyrężony i zmęczony walką z ilością cukru którą mu dostarczamy i lada chwila może się poddać. Na konferencji dowiedziałam jak diagnozować insulinooporność oraz jaką strategię leczenia dietetycznego w takiej sytuacji najlepiej przybrać.

SIBO i nieszczelność bariery jelitowej – (SIBO, czyli zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim) są to schorzenia, które występują w parze z zaburzeniami składu mikroflory jelit. ich objawami są m.in. wzdęcia, bóle brzucha i nadmierna ilość gazów spowodowana nasilona fermentacją węglowodanów w przewodzie pokarmowym, biegunki, zaburzenia trawienia i wchłaniania, występowanie objawów alergii takie jak wysypki skórne, rumień. Takie zaburzenia są trudne w leczeniu nie tylko z perspektywy dietetyka, ale i lekarza. Częściowo dlatego, że łączą się ściśle z jakością mikrobioty pacjenta (czyli mikroflory jelitowej), a o niej ciągle niewiele wiemy…

Dieta w medycynie anti-aging – coś co każdego z nas interesuje (czy się do tego przyznajemy czy nie ;)), czyli jak to zrobić aby być pięknym i młodym przez całe życie. Bardzo interesujący wykład poprowadzony przez doktora z kliniki medycyny estetycznej, uświadomił mi to co  niby wiedziałam, ale nie do końca zdawałam sobie z tego sprawę. Piękno oznacza zdrowie, piękno oznacza radość, piękno oznacza szczęście.

Dbajmy o siebie, odżywiajmy się zdrowo, uprawiajmy sport, spędzajmy czas z rodziną, patrzmy zawsze na te jasne strony życia i cieszmy się nim. To zapewni nam wieczne piękno i młodość! ??

To był mój pierwszy raz w Katowicach, więc przy okazji trochę pozwiedzałam. Nic co zobaczyłam w centrum, nie przebiło jednak zająca na torach przy peronie, w biały dzień kilka metrów ode mnie – a mówią że Śląsk taki industrialny! ?

KONFA

katowice takie dzikie

 

Twój adres email nie będzie publikowany