loading

14 czerwca 2016

KOKTAJL WZMACNIAJĄCY

Mam nadzieję, że nie zrazicie się do tego koktajlu widząc w składzie natkę pietruszki ?;) , ponieważ dzięki niej koktajl smakuje orzeźwiająco, a witamina C, K, B1, B2 i żelazo których dostarcza świetnie wzmocni organizm. Pietruszka jako składnik koktajlów, sałatek i surówek wnosi bogactwo cennych składników. Warto używać jej nie tylko jako przyprawy, ale także w większych ilościach jako składnik potraw, bo w 100 g ma więcej witaminy C niż cytrusy, zapewnia zastrzyk witaminy E i β-karotenu dla pięknej cery oraz wspiera układ krwiotwórczy poprzez dostarczenie żelaza i witaminy K. Podsumowując: samo zdrowie! ??? Do pełni zdrowotności polecam dodać łyżeczkę oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno! Po co? Ano po to aby wszystkie cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,E,K) lepiej się wchłaniały do organizmu.

BONUS!: wit. C, potas, wit. A ,K i E, luteina, wit. z grupy B, foliany, cynk, miedź, mangan,

w 1 porcji:
Energia: 90 kcal
Białko: 1 g
Węglowodany: 23,5 g
Tłuszcze: 0,5 g
Błonnik: 5 g

przepis na 1 porcję:
1 jabłko (150 g)
1 łodyga selera (45g)
½ natki pietruszki (10-15g)
½ limonki
½ szklanki wody mineralnej (najlepiej wysokomineralizowanej)
opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno (dla lepszego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach 🙂

Z jabłek wyciąć gniazda nasienne. Limonkę obrać. Od natki pietruszki odciąć grube łodygi. Wszystkie składniki razem dokładnie zblendować.

Na zdrowie! ?

4444

Tagi: , , , , , ,

Twój adres email nie będzie publikowany