loading

25 października 2016

JESIENNA ZUPA KREM Z DYNI

Na drzewach pomarańczowe liście, a w sklepach pomarańczowe dynie ? Pomarańczowy, energetyczny, ciepły kolor zachęca do sięgnięcia po taki smakołyk i zapuszczenia się w odchłań kuchni… na szczęście na krótko, bo mój przepis na jesienny, rozgrzewający krem z dyni jest wyjątkowo prosty i szybki ?  A przy tym jeszcze pożywny i sycący. W następnym poście podrzucę wam też pomysł jak wykorzystać go w kuchni w trochę inny sposób niż jako zupę.

BONUS!: błonnik, witamina A, E, β-karoten, potas, fosfor, magnez, miedź jod, mangan, selen

w 1 porcji:
Energia: 203 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 21,7 g
Tłuszcze: 13,1 g
Błonnik: 9,4 g

przepis na 4 porcje:
1/2 małej dyni (ok. 750 g)
3 średnie marchewki (400 g)
3 szklanki wody
4 łyżeczki masła lub masła klarowanego
ziele angielskie, 1-2 liście laurowe, 2-3 goździki
imbir, kardamon, pieprz, sól, chili
prażone pestki dyni do ozdobienia

Marchew obierz i pokrój w grube talarki. Dynię umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do garnka i zalej wodą, dodaj soli, ziele angielskie, liść laurowy i 2-3 goździki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przypraw szczyptą imbiru, kardamonu, pieprzu i chili. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem, dodając masło, ale najpierw wyjmij z garnka ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Podawaj z 1 łyżką prażonych pestek dyni.

Strasznie smaczne! ???

zupa-dyniowa

Tagi: , , , , , ,

Twój adres email nie będzie publikowany