loading

Jakie badania przed wizytą?

 

Poczucie ogólnego „zdrowia i dobrego samopoczucia”, które często mamy jest bardzo zdradliwe. W codziennej praktyce przekonałam się, że podwyższona waga, bóle głowy, zmęczenie, wzdęcia, problemy z cerą i inne z pozoru nie związane ze zdrowiem objawy, są zalążkiem poważniejszych problemów lub choroby. Dlatego przed wizytą warto wykonać podstawowe badania, które pozwolą ocenić aktualny stan zdrowia i zlokalizować problem już na samym początku współpracy. Podniesie to skuteczność planowanej dietoterapii. Natomiast jeśli już teraz borykasz się z jakimiś chorobami, pamiętaj żeby wziąć ze sobą historię choroby i badań, co pozwoli mi lepiej dobrać odpowiednią dietę.

Do wstępnej oceny stanu zdrowia wystarczą badania z listy poniżej. Najlepiej jeśli są wykonane w ciągu ostatnich 3 miesięcy przed konsultacją. W czasie pierwszej wizyty przeanalizuję Twoje wyniki oraz przeprowadzę szczegółowy wywiad chorobowy. Na tej podstawie możliwe, że zalecę Ci bardziej szczegółowe badania, ale tylko jeśli będą ku temu wskazania.

Zalecane badania

  • Morfologia krwi
  • Lipidogram z podziałem na frakcje (cholesterol całkowity, LDL, HDL, nie-HDL, trójglicerydy)
  • Glukoza na czczo,
  • Hemoglobina glikowana (HbA1c)
  • Insulina na czczo
  • TSH, wolna tyroksyna (Ft4),  wolna trójjodotyronina (Ft3), p/c anty-TG, p/c anty-TPO
  • CRP, OB
  • Witamina D, metabolit 25(OH)D (badanie nierefundowane, koszt ok. 60-80 zł)

Badania wymienione powyżej dają wgląd w funkcjonowanie Twojego organizmu. Taki zestaw badań powinniśmy wykonywać KONTROLNIE RAZ W ROKU, żeby mieć pewność, że nic złego nie zaczyna się dziać w naszym organizmie 🙂

Dodatkowo

  • Jeśli dokuczają ci bóle brzucha, wzdęcia, nudności czy inne dolegliwości brzuszne oznacz także: próby wątrobowe, czyli AST (AspAT), ALT (AlAT), GGTP, ALP (Fosfataza alkaliczna)
  • Jeśli masz długoletnie problemy z redukcją wagi, zajściem w ciążę lub nieregularne miesiączki oznacz także: prolaktyna, testosteron, estradiol, progesteron
  • Jeśli unikasz jedzenia mięsa lub w przeszłości miewałaś/eś anemię oznacz także: żelazo, transferryna, ferrytyna, kwas foliowy, witamina B12