loading

13 czerwca 2016

GRILLOWANE SZPARAGI Z SEREM FETA I CZARNUSZKĄ

Nie wiem jak wy, ale ja sezon grillowy już rozpoczęłam! ?  Mój Tata walczy z grillem tradycyjnym, a ja idę na łatwiznę i używam elektrycznego 😉 Za kiełbaskami generalnie nie przepadam, grillowaną karkówką nie wzgardzę, ale…. tym razem zaproponuję wam coś super zdrowego i fit! Na inne grillowe propozycje mamy całe wakacje, a teraz, póki jeszcze świeżutkie szparagi można znaleźć na sklepowych półkach, łapcie je, wrzucajcie do koszyka, a potem grillujcie na zdrowie i ku chwale pięknej sylwetki! ? Tylko spójrzcie ile cennych składników niesie ze sobą taka grillowa sałatka.

BONUS!: błonnik, inulina, potas, wapń, fosfor, kwas foliowy, wit. C, E, K, β-karoten, fluor, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wit. z grupy B

w 1 porcji:
Energia: 301 kcal
Białko: 15 g
Węglowodany: 17,5 g
Tłuszcze: 22 g
Błonnik: 7,5 g

przepis na 1 porcję:
½ pęczka zielonych szparagów (190 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
1 plaster sera feta (50 g)
50 g sałaty rzymskiej lub innej
½ opakowania pomidorków koktajlowych (125 g)
1  łyżka płatków migdałowych (10 g)
szczypta soli morskiej,  świeżo mielonego pieprzu i nasion czarnuszki

Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 wysokości). Nasmarować szparagi 1 łyżeczką oliwy i przyprawić szczyptą soli. Grillować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym (lub na grillu tradycyjnym zawinięte w folię aluminiową) 5-8 min z każdej strony. Szparagi powinny zmięknąć i się zarumienić, ale nie przypalić (grillować tak aby nie powstały czarne ślady). Pomidorki i ser pokroić, ułożyć na sałacie. Na wierzch przenieść ciepłe szparagi i posypać płatkami migdałowymi. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i czarnuszką.

Smacznego! ?

DSC_0108

 

DSC_0109

Tagi: , , , ,

Twój adres email nie będzie publikowany