loading

10 marca 2016

GOLONKA Z INDYKA PIECZONA W PIECZARKACH

Pieczone golonki z indyka, może nie wyglądają tak spektakularnie jak cały ptak, ale na potrzeby obiadowe przeciętnej rodzinki są w sam raz ? Z pieczarkami i porem idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków lub kaszy jęczmiennej pęczak.

BONUS!: pełnowartościowe białko, potas, fosfor, selen, cynk, wit. z grupy B, żelazo

w 1 porcji:
Energia: 358 kcal
Białko: 31,4 g
Węglowodany: 16,4 g
Tłuszcze:  19,5 g
Błonnik: 4,2 g

przepis na 3-4 porcje:
2 golonki indycze (1 porcja = 140 g mięsa bez kości)
500g pieczarek
6 małych cebul (200g)
1 por (120g)
3-4 ząbki czosnku
3 łyżeczki masła klarowanego
kolendra, kminek mielony, cząber, majeranek, sól, pieprz

Mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą i kminkiem (kolendrę można rozdrobnić w moździerzu), odstawić do lodówki na ok. 30 min. Pieczarki, por i cebule pokroić na ok. 1 cm kawałki/talarki. Czosnek obrać i przekroić na połówki. Masłem wysmarować dno naczynia. Warzywa i grzyby wrzucić do naczynia, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i wymieszać. Golonki ułożyć po środku, na warzywach. Piec pod przykryciem w temp. 200°C ok. 1 godzinę, co jakiś czas zamieszać warzywa. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie i zapiec z wierzchu na złoto.

Smacznego!?

indyk pieczony

Twój adres email nie będzie publikowany