loading

4 stycznia 2017

Curry z dynią i krewetkami

curry

to jedno z moich ulubionych dań „jednogarnkowych”? Niesamowity aromat, kolor i nieograniczona ilość kombinacji składników… mmmm curry chyba nigdy mi się nie znudzi! Jako, że w sklepach ciągle można jeszcze znaleźć dynię ?, skusiłam się na taką kombinację. Dzięki super odżywczym składnikom, takim jak dynia, krewetki, papryka, imbir, pietruszka czy kurkuma jedna miseczka takiego dania to istna bomba witaminowo-mineralna. Tylko spójrz na BONUS! Tyle dobra i tylko 405 kcal na porcję.
Tym którzy boją się egzotycznych smaków sugeruję ostrożne obchodzenie się z chili. Uważaj ile sypiesz a curry na pewno skradnie Ci serce?

BONUS!: wit. A, C, E, z grupy B, beta-karoten, wapń, potas, fosfor, żelazo, błonnik, magnez, cynk, jod, foliany, mangan, selen, witamina K, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kapsaicyna, kurkumina, antyoksydanty

w 1 porcji:
Energia: 405 kcal
Białko:  18 g
Węglowodany: 16  g
Tłuszcze: 55 g
Błonnik: 9,5 g

Składniki

na 4 porcje:
1/2 małej dyni np. hokkaido
2 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony pieprz

Dynię pokrój w kostkę skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Dynia powinna być lekko twarda (al dente).

2 szklanki upieczonej dyni (ok. 340 g)
1 papryka czerwona
1 opakowanie krewetek (225 g)
1 szklanka (250 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego
125 ml mleczka kokosowego
1-3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
1-2 cm startego imbiru
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki sosu rybnego (przyprawa do kuchni azjatyckiej np. firmy TaoTao) lub sojowego (sos rybny znajdziesz w każdym większym markecie na dziale z przyprawami lub  z azjatyckimi i indyjskimi produktami)
1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
2 szczypty płatków chili lub mielonego chili
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 płaskie łyżki maki kukurydzianej
2 woreczki ryżu brązowy/dziki/basmati)

Na dużej patelni lub w garnku z grubym na rozgrzanym oleju/oliwie obsmaż krótko imbir i czosnek. Dodaj pokrojona paprykę i krewetki. Obsmażaj chwilę na dużym ogniu. Dodaj sos rybny. Zmniejsz ogień. Wlej bulion i dodaj przyprawy: kurkumę, curry i chili. Wlej mleczko kokosowe i doprowadź do łagodnego wrzenia. Dodaj upieczoną dynię, przypraw cynamonem i gałką muszkatołową. Całość oprósz mąką kukurydzianą cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje (doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz). Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na gorąco z ugorowanym al dente ryżem basmati/brązowym/dzikim.

Smacznego! ?

curry z dynia i krewetkami

Curry z dynia i krewetkami na ryżu basmati

curry z dynia i krewetkami

Curry z dynią i krewetkami

Tagi: , , , , , , ,

Twój adres email nie będzie publikowany