loading

5 marca 2016

BUDYŃ JAGLANY Z WIŚNIAMI

Taki weekendowy łakoć!? Sto lat nie jadłam budyniu i któregoś dnia tak mnie naszło, że musiałam upichcić coś takiego. Niestety nie miałam wanilii, więc jest wersja cynamonowa. W między czasie na zajęciach z gotowania pojawił się wiśniowy sos, który moim zdaniem idealnie tu pasuje. Kwaśny smak przełamuje słodycz budyniu. Pycha!?

BONUS!: wapń, fosfor, magnez, potas, wit. z grupy B, pełnowartościowe białko

w 1 porcji:
Energia: 280 kcal
Białko: 11 g
Węglowodany: 53 g
Tłuszcze:  3 g
Błonnik: 5,5 g

przepis na ok. 3 porcje
125 g suchej kaszy jaglanej
2 szklanki (500ml) mleka krowiego 0,5% tłuszczu lub roślinnego
5 daktyli (bez pestki)
cynamon lub ekstrakt z wanilii

sos wiśniowy:
½ opakowania mrożonych wiśni (225g)
1 płaska łyżka ziemniaczanej lub zwykłej
ksylitol (opcjonalnie)

Suchą kaszę wysypać na dość drobne sito i przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Dzięki temu po ugotowaniu nie będzie cierpkiego posmaku. Umytą kaszę wsypać do rondelka, zalać mlekiem i dodać daktyle. Przyprawić cynamonem i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając, uważając żeby mleko nie wykipiało. Kiedy kasza mocno się rozgotuje i całość zgęstnieje (będzie mieć konsystencję kisielu), zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem tak aby powstała masa przypominająca budyń. Przelać do miseczek.

W czasie kiedy kasza będzie się gotować można zacząć przygotowywać wiśnie. Można je wcześniej rozmrozić lub wrzucić do rondelka zmrożone wiśnie i podlać odrobiną wody. Wiśnie dusić pod przykryciem, aż puszczą sok i zmiękną. Następnie płaską łyżkę mąki rozpuścić w ¼ szklanki zimnej wody i dodać do owoców energicznie mieszając przy wlewaniu. Kiedy płyn zgęstnieje rondel zdjąć z ognia. Jeśli jest taka potrzeba można dosłodzić odrobiną ksylitolu. Odstawić do ostygnięcia.

Budyń podawać z wiśniowym dżemikiem na wierzchu. Może być na ciepło lub na zimno.

Smacznego!?

Twój adres email nie będzie publikowany